• Pretorian
    Szar ember mindenhol van, nem csak a magyarok között.
    Nem mondom azt hogy ez egy sztereotípia, szociológiában nálam jártasabb emberek is megmondták, hogy nem zörög a haraszt.
    Az USA-ban pl. sokan azonnal a feketékre asszociálnak, ha valamilyen komolyabb bűnelkövetésről szólnak a tudósítások.
    Ugyanígy van ez itthon a cigányokkal/romákkal.
    Nem véletlenül.
    Mi magyarok pedig sajnos ott vagyunk az élbolyban, ha csalásról, átverésről, visszaélésről van szó.
    Ettől persze nem lesz minden magyar csaló, és nyilván nem kell mindenkire ferde szemmel nézni.
    Nekem pl. van sok jó tapasztalatom is külföldön élő magyarokkal.

Én ennek pont az ellenkezőjét tapasztaltam Angliában.
    Ha beszéled a nyelvet, talpraesett, intelligens, ambiciózus ember vagy, lehet belőled BÁRKI.
    Nekem a származásom miatt talán picivel könnyebb a dolgom, mert akadt a családban az angolt anyanyelvi szinten beszélő tag is.
    Viszont 8 évig tanultam iskolában az angolt én is, mielőtt először nekivágtam Londonnak. Érettségi után 2 tannyelvű iskolába jártam 2 évig, majd a PTE-BTK anglisztikára 1.5 évet.
    Diplomám nincsen, de szeretnék majd még suliba járni odakint.
    Viszont többször tapasztaltam azt - és nem csak állásinterjúk, hanem hivatalos ügyek intézése során pl. - , hogy a beszélgetőpartnerem a származásom ismeretében komolyan értékeli a nyelvtudásomat.
    Amikor egy angol mondja azt hogy jó az angolod, akkor az csak jelent már valamit.

Angliai sikersztorit én is ismerek rengeteget.
    Odakint egyszerűen megvan a lehetőséged arra, hogy karriert csinálj.
    Bevándorlóként is.
    Mivel nagyon sok a bevándorló, tisztában vannak vele, hogy ez egy tanulási folyamat, nem lesz belőled angol egyik napról a másikra.
    Szépen végigmész a szamárlétrán, és akkor BIZTOSAN lesz belőled valaki. Tanulsz, okulsz, tapasztalatot gyűjtesz.

Na itthon ez úgy néz ki, hogy már a legótvarabb, legszarabbul fizetett pozíciókba is sokszor úgy interjúztatnak, mintha a vezérigazgatói posztra pályáznál. És elvárják, hogy meglegyen az érettségi, a nyelvvizsga, a diploma, a tapasztalat. Ha mindez megvan, még akkor sem biztos hogy lesz belőled valaki, sőt.