• Magiszter
    Hát nézd. Akkor te nem vagy átlag. Az átlag az egy átlag. Egy intervallum amiben vannak értékek A és F között. Akkor így fogalmazok mert ezek szerint nem voltam érthető:
    A többség mit csinál mikor munkában megfáradva hazamegy?
    - Filmet néz
    - Netezik
    - Képeket nézeget
    - Megír 1-2 levelet

Ha ez lefedi a tevékenységeit 80-90%-ban akkor az illető átlag user.
    Lehet hogy hetente egyszer leül NFS-eszni Fifa-zni, vagy Skyrim-ezni, de azt az összes idő elhanyagolható százalékában teszi. Az sem mérvadó ha valaki videót vág, 3d-ben szerkeszt, vagy CAD-ozik.

A fenti kritériumokat tökéletesen képes kielégíteni egy laptop is (mert ugye ezek a kritériumok felfele kompatibilisek), egy asztali PC is. Mégis vannak még olyan kényelmi szolgáltatásai amit felfele haladva elveszítünk. Ilyen a:
    - Könnyű súly, egy kézzel elbírod, nem húzza le a táskát.
    - Hosszú akkumulátor élettartam (10-12 óra folyamatos filmnézés)
    - Helytakarékosság (szinte bárhol elfér)

Az én példámhoz visszatérve, mikor nálam volt a Tablet sokkal kevesebbet voltam a lakásban. Inkább a kertben neteztem, néztem filmet, skype-oltam élvezve a jó időt. Ezt most laptoppal max 4-5 órán át tudom tenni, nem pedig reggel 8-tól este 11-ig. Ráadásul, az nagy és kényelmetlen, meleg és figyelni kell a szellőzésére is.

Most vegyük sorba:
    - Filmet nézni egy 10"-os közeli gépen már lehet. Mondjuk az ágyon fekve a hasad magasságában tartod. Kb akkorának érzed a kijelzőt mint egy 107cm TV-t 2-3 méter távolságból. Az IPS panel is egyre elterjedtebb.
    - Netezni alkalmas. Van Wifi és 3G szinte már mindben. Ha a felbontásai 1024x768 és nagyobb, akkor tökéletesen hozza be az oldalakat is. Tudsz Facebook-ra kommentelni, fórumokra írni, híreket olvasni...stb. Ezt csinálja egy átlag user, nem?
    - Képeket is gyönyörűen lehet vele böngészni, kényelmesen. Ha elviszed rokonságba, még a 80-éves nagymami is képes egy ujjal végiglapozni az unokákról készült legújabb képeket/videókat, fél kezében tartva.
    - Levelezésre is használhatod. Eleve van natív levelező alkalmazás ami kimondottan egy egyszerű használatra tervezték. Ha a kijelző támogat 5-10 ujjat akkor csak kicsivel lassabb a gépírás mint normál billentyűzeten.

Azt már meg se említem hogy normális gyártók normális készülékén van USB OTG, amivel egeret és billentyűzetet is rá tudsz dugni. Kb 1200 forint egy tablet "stand" amibe beállítod és máris mint egy kis monitor áll az asztalon. Bill+egér-el meg lényegében teljes értékű PC-vé változhat, amivel word-öt és Excel-t is tudsz szerkeszteni ha nagyon rád tör a munkakedv.

A HDMI kimenet is lassan alaptartozék lesz, így aki siránkozik hogy ő 50"-on akar nézni 2160p-ben az is megteheti.

Most nem rá akarlak beszélni, csupán azt írom le amit tapasztaltam. Egy tablet egy átlag (lásd fent) felhasználónak bőven elég. Nem kell 4 magos CPU, meg 2Gb-os VGA, meg 8GB ram, ahhoz hogy a fenti igényeket kielégítsd. Már pedig maradéktalanul képes rá, kevesebb fogyasztással és nagyobb mozgásszabadsággal.

Egyetlen hátrányt tudnék felhozni a tabletek mellett: A tükörfényes kijelző. Ha lenne matt kijelzős változata a legtöbb gyártónak, akkor tuti vétel lenne.

Éppen ezért látok nagy fantáziát az MS Surface-ben, mert a már megszokott Winows környezet (némi Metro-val) köszön vissza egy tablet minden előnyével. Egyszerűbb lesz a váltás a mostani laptoposoknak/asztali gépeseknek.