• senki687
    #37
    "Az eredeti tanulmányt számos kritika érte az elmúlt bő másfél év során, ennek ellenére a Science mind a mai napig nem vonta vissza Wolfe-Simon és munkatársai publikációját."

    "Ennyit a Science hitelességéről...
    Ez is csak azt bizonyítja, hogy minden újdonság azonnal publikálható"

    Ezzel nekem az a bajom, hogy megjelent egy olyan cikk, ami szerintem az összes biológus figyelmét felkelthette, ugyanakkor az első hivatalos cáfolat csak több mint másfél év után jelent meg, miközben az eredeti állítást nem vonták vissza.

    Sajnos nem értek hozzá, de 2 lehetséges okot tartok valószínűnek.
    - Az egyik, hogy Neked van igazad és hiteltelen az egész.
    - A másik, amibe inkább szeretnék hinni, hogy annyira öszetett dolog ellenőrizni ezt a laikusok számára egyszerűnek tűnő állítást, hogy másfél év kutatómunka is kevés volt ahhoz, hogy meggyőzően cáfolják és visszavonják a korábbi elhamarkodott eredményeket.

    Ettől függetlenül szerintem teljesen lényegtelen, hogy ebben a konkrét esetben a DNS láncban végülis kicserélődik-e bizonyos esetben a foszfor az arzénre vagy sem. Szerintem azért használ az élő szervezet foszfort, mert a megfelelő kémia kapcsolatok kialakítására képes és elég gyakori elem. Ha egy olyan bolygót viszgálnánk, ahol más elemek gyakoriak, akkor az élet keresését sem a Földön előforduló formában lenne érdemes keresni. Mert lényegében a cikk az élet kereséséről szól.

    Egyébként tud valaki közérthető definiíciót az életre? Mert ahogy elgondolkodtam, nekem szerintem nem megfelelő az elképzelésem erről. Számomra úgy tűnik, mintha élőlénynek tekinthető lenne akár az egész Föld. Vagy akár az egész Univerzum élőlény lenne, és az általánosan élőknek elfogadott lények csak részei lennének valami sokkal nagyobbnak. Mintha az Univerzum is öregedne, talán szaporodik is (egyes feltételezések szerint a fekete lyukak belseje akár egy másik univerzum is lehet.) De öregedik és szaporodhat a Föld is, ha pl. a rajta lévő civilizáció egy másik bolygót benépesít. Regenerálódik is némi képp, hiszen ha elképzeljük a Földet, amint belecsapódik egy meteorit, ami kipusztítja a dinoszauruszokat, majd azt látjuk, hogy ismét benépesül, akkor ez pont olyan, mintha élne. Szóval mitől mondunk valamit élőnek?