Méhészet, méhek, méz, és minden nyalánkság
-
#17
Nálunk sem az idei, vagy a tavalyi méz cukrosodik, hanem ami 2-3-4 éve ott van, mert nem lehet eladni :(
Na, azt szoktuk néha télire adni; feltéve ha nem napraforgó.
Az is nagy baj, hogy a méhészetben döntő tényező a hely is. Mi Debrecen egyik kertvárosában tartjuk a méheket, ahol sok a gazda, de méhészek csak mi vagyunk (illetve én nem tartom magamat annak, csak tanulok). Sok barom gazda úgy permetezi le a fáit, hogy nem szól előtte, így minden évben kipusztul jó pár család.
Valóban jobb lehet Zalában a helyzet, nálunk egy csepp akác sem volt idén. Hársot is most gyűjtöttek 1-2 léppel, amikor egyébként a napraforgó-mezőhöz vittük őket. Azt viszont nem pergettük a többi közé, hogy ne csessze el az ízvarázst.
Valóban csodaszer a méz, és akkor a propoliszról még nem is beszéltünk :D