• asgh
    Tőlem naphosszat mantrázhatod, hogy szerinted milyen jó volt a régi rendszerben, de rossznak mondod, mert éltem benne, tapasztaltam, úgyhogy engem nem tudsz meggyőzni a röhejesen hazug pártpropagandáddal.
    Olyan rendszerről beszélünk, ahol ha bajod volt a főnököddel és morgolódtál a kollégáid között, akkor egyszer csak behívták a feleséged a gyerek iskolájába és az osztályfőnöke megsúgta, hogy azt üzenik "fentről" a családfőnek, hogy ne ugasson a munkahelyén, mert a gyerek esetleg megbukik év végén. És sosem tudod meg, hogy ki volt a besúgó és mit mondott rólad és hogyan jutott el ez odáig, hogy a teljes szervezett bűnözői hálózatot (értsd: MSZMP) riadóztatták miattad.
    Akkoriban naná, hogy kevesebben morgolódtak hangosan, mert a "rendszeridegen" elemeket (értsd: akinek ellenvéleménye volt) egziszenciálisan ellehetetlenítették, ha ez nem volt elég, akkor hatóságilag vegzálták és ha az sem volt elég, akkor egyszerűen lecsukták.
    Olyan rendszerről beszélünk, amiben ha zsúfoltak voltak a börtönök, akkor Kádár kiadta az ukászt, hogy több halálos ítéletet kell hozni.
    És lehet folytatni a végtelenségig a görénységek hosszú sorát, amit az a velejéig hazug és gyilkos rendszer elkövetett a saját állampolgáraival szemben.
    Úgyhogy nosztalgiáz inkább csak a pártfunkci haverjaiddal, rajzoljatok vöröscsillagot, énekeljetek szovjet himnuszt és adjatok hálát az égnek, hogy 89 után nem a halálsoron vagy börtönben rohadva végeztétek, ahogy az elvtársaitok politikai ellenfelei.