• bvalek
    #132
    Azt, hogy a fizika jó irányba tapogatózik-e a kísérletek döntik el. Ha egy elmélet megjósol egy eredményt, és a kísérlet végeredménye ezt megerősíti, akkor az elmélet helyes. Ha az előrejelzéssel ellentétes eredmény születik, akkor az elmélet nem helyes, és elvetik. Ilyen egyszerű.

    A standard modell összefoglaló neve több elméletnek, melyek az elemi részecskék világát írják le. Közös bennük hogy az anyag legalapvetőbb alkotórészeivel foglalkoznak, és az is hogy hasonló matematikai nyelvezetet használnak.

    Az az elmélet, amelyik a részecskék tömegének eredetével foglalkozik, megjósol egy új részecskét, a Higgs-bozont. Ezt a részecskék most minden jel szerint megtalálták. Még meg kell vizsgálni néhány tulajdonságát, hogy valóban úgy viselkedik-e ahogy az elmélet jósolja, de ha az is sikerrel zárul, akkor elmondhatjuk, hogy az elmélet valamilyen mély igazságot értett meg a természet működéséről.

    Az a másik elmélet ami a neutrínók tulajdonságaival foglalkozik konkrétan éppen válságban van. A részecskefizikában sem mindenhol rózsás a helyzet.