• bvalek
    #129
    9. Te meg jössz azzal hogy a felmérések nem tesznek különbséget az I.D. hívei és a kreacionisták között (az angol felmérés tesz: "9% opted for creationism, 12% intelligent design", az amerikai is különveszi a "Humans evolved with God guiding" - I.D. - illetve a "God created humans in present form" - kreacionizmus) - miközben igen, tesznek.

    Nem ezekről beszéltem. Filozófiai szempontból a kettő egy és ugyanaz, egy olyan istent feltételez, aki a tervezőasztalon döntötte el, hogy a zsiráfnak három füle legyen vagy kettő, csak a "legyártás" módjában térnek el egymástól. Egész más tészta az arisztotelészi Eredendő Ok, amely az elsődleges oka az univerzum létének, de nem minden részletbe menő megtervezője, ilyen többek között a katolikusok istenképe is (az Iszlámban is megtalálhatóak ezek az irányzatok, sőt cifrábbak is). Az általad idézett közvélemény-kutatásokat ezek szerint hozzád hasonlóan tudatlan emberek készítették, akik nem értik a különbségeket az egyes vallások és kultúrák között (ha esetleg valaki ezt is félreértené, nem a deizmusról és teizmusról beszélek, ezek megint teljesen más tészta, és önmagukban nem alkalmazhatók egyetlen világvallás jellemzésére sem).

    CSAK a Higgs-bozon isteni részecskézését és az ez miatti álfelháborodásokat neveztem "angolszász hisztinek", és hozzá példának hoztam a többi tipikusan angolszász butaságot, persze közülük van ami jellemző más népekre is, meg van ami jóval kevésbé (de pl. a klímaváltozás tagadásának gyakorlatilag nincs sajtója az angolul beszélő országokon kívül, míg a Frozen Planet sorozat utolsó, klímaváltozással foglalkozó részét sokáig nem merték leadni Amerikában, még a hazájában Angliában is voltak tiltakozások ellene).

    Bill O'Reilly-től Bill Maher-ig, Neil deGrasse Tyson-tól Lawrence Krauss-ig rengeteg közéleti véleményformáló, politikai és tudományos hátterű amerikai médiaszereplő tett már szóvá a tömegtájékoztatásban lévő lehetetlen állapotokat, és mutatott rá ezek kulturális hátterére, a jellegzetesen amerikai anti-intellektualizmusra, aminek jól kimutatható brit gyökerei vannak.

    Az általam belinkelt cikk egy lényegtelen részletén rágódsz, pedig a tény tény marad: amíg az amerikai vallásos ill. ateista fanatikusok egymást marják hogy isteni-e vagy sem ez a részecske, Magyarországon ez abszolút fel sem merült, még a katolikus internetes újság is egy nagyjából helyes képet fest a felfedezés jelentőségéről, és a tudomány tiszteletére és megbecsülésére ösztönzi a "híveket" (olvasókat).

    Automatikusan feltételezed, hogy összefüggés van a republikánusok és a kreacionista eszmék népszerűsége között. Azt például tudtad, hogy az utóbbi évtizedekben a NASA-nak és több más szövetségi tudományos szervezetnek leginkább republikánus adminisztrációk növelték meg legjobban a költségvetésüket? A világ az óceán túlsó partján sem fekete-fehér.

    Becsülendő dolog, hogy az állításaidat alapos kutatással próbálod alátámasztani, de sajnos fogalmad sincs miről van szó, ezért a linkek amiket összeszedtél irrelevánsak. Engem meg már kezd ez a szélmalomharc fárasztani. További jó szórakozást, de nélkülem.