Informatikusként mondom, hogy ez már nem informatikai kérdés, hanem adatbiztonsági. Ergo nem jogosítvány kell annak, aki számítógépet akar kezelni, hanem nem ártana, ha már az általános iskolákban is tanítanák a gyerekeket az informatikán belül vagy azon kívül egy külön tantárgyban az alapvető adatbiztonságra. Ennek sokkal több értelme lenne, mint valamiféle papírhoz kötni a gépkezelést.
Javaslom, nézd meg, mit is tanulnak a mai rendszergazdák az Általános rendszergazda nevezetű képzésen az egyetemeken, főiskolákon. Én tudom, 2 évig gyűrtem az ELTE-n. Van 4 féléves programozás, ezalatt meg kell tanulni azt, amit a BsC-sek is tanulnak programozási alapok címén. Nem scripteket kell tudni írni (az valóban szükséges egy rendszergazdának, hiszen azokat igen sok helyen igen sok célra alkalmazzák), hanem azt kell megtanulniuk, amit a Programtervező Informatikus képzésen tanulnak a BsC-sek 2 éven át programozási alapokként. Olyannyira igaz ez az állítás, hogy az FSZ és a BsC ezen óráit összevonva tartják!
Azt mondod, az operátor, mint szakma, összevonja az általam leírt szakmákat? Kérdem én, milyen képzés kell az operátornak? De tovább megyek: mit is nevezel operátornak? Mert ugyebár alapvetően az operátor az, aki bent ül a telefonnál, nem megy ki terepre, pusztán a telefonon keresztül ad tanácsokat. Azután jön az, aki támogatja tényléegesen a felhasználókat, azaz kimegy terepre, megoldja a helyszínen a problémát és nem csak tanácsokat ad, esetlegesen távoli asztalkezeléssel csinál meg pár dolgot. Ez viszont már nem az operátor, hanem az IT technikus. És legvégül jön az az ember, akinek korlátlan joga van a hálózaton, azaz kezeli a szervereket, a hálózat elemeit kiépíti, stb., ő lenne a rendszermérnök. Azonban kapásból mondanám, hogy ez csupán a nagyvállalatoknál működőképes modell, ahol van elegendő pénz egy komplett informatikai osztály fenntartására. Ez ugyanis az amerikai modell, ahol a small office is akkora, mint nálunk egy nagyvállalat, pedig ez náluk a legkisebb kategória!
A mai informatikai életben a cégeknél inkább az az elfogadott, hogy van egyetlen ember, aki mindent csinál. Ő a rendszergazda. A legtöbb esetben viszonylag kis méretű infrastruktúrát kell felügyelnie, pár tucat gép, esetleg még külön telephelyek. Jó esetben a telephelyeken mindenhol van informatikus és van egy központ, ahol egy mindenért felelő rendszergazda van. De ez a speciálisabb eset, inkább az a jellemző, hogy 1 cég - 1 ember, esetleg még fűszernek több telephely.
Valóban, ma a felhasználók nem tudnak semmit a adatvédelemről. Honnan is tudnának, elég szépen, hangzatosan emlegetik mindenfelé, de igazán sehol nem oktatják. Szóval inkább ezt kellene végre valahogyan a közoktatásba belecsempészni, hátha ennek értelme is lenne.