Alfa Of NS#170
"Régen én is sokat foglalkoztam a valódi véletlennel, mert ugye, ha ilyen nincs, akkor beavatkozás nélkül minden úgy működne, mint egy óramű."
Hát úgy is néz ki a helyzet, hogy determinisztikus a világ. Viszont mivel mi a részei vagyunk, ezért nem tudjuk, hogy velünk lokálisan mi fog történni. Tehát mi nem annak éljük meg.
"Ebben az esetben viszont felesleges éntudatot meg szabad akaratot adni rendszer szereplőinek, mert az nem szabad akarat. Így értelmetlen."
Nem értelmetlen. Senki nem mondta, hogy van önálló akarat. Attól hogy mi úgy éljük meg hogy mi döntünk, attól még nem feltétlenül van úgy. Példa a pszichológia. Már az is abból indul ki, hogy hasonlóan viselkedünk és a családi előzmények befolyásolják a döntéseinket.
"Megkérdeztem hozzáértőket, akik azt mondták a kvarkok világában van valódi véletlen."
Ott sincs véletlen. Majd ha a tudomány cafatokra vizsgálta a kvarkokat, ott is úgy fog kinézni, hogy ez meg ez ettől meg ettől és ettől függ és egyből nem lesz olyan véletlenszerű kinézete a dolognak.
"Szerintem is kell lennie valamely folyamatban véletlennek,mert különben értelmetlen lenne a világunk."