• Irasidus
    #96
    A kozmológiai vöröseltolódást nem a doppler-effektus okozza, hanem a tágulás. Ezt kihagytad a válaszodból, de nem mondtad meg miért. A világegyetem tágulására nem önmagában vöröseltolódás a bizonyíték. Egyrészt Hubble összefüggés, másrészt a 0.6 magnitudos teszt, de elméletből is le lehet vezetni. Teljesen mindegy, hogy miért tolódik MÉG el a fény a vörös felé, a tér tágulása miatt bizonyosan! Ismeretlen eredetű vöröseltolódást sem elméletben, sem gyakorlatban nem ismert, így fogalmam sincs miért kellene feltételezni?

    SNIa szupernóvára biztos hallatod már a stadard gyertya kifejezést. Én mindig elmondom, hogy ez hibás, pongyola megfogalmazás! A helyes kifejezés a stadardizált gyertya. A mérés során nincs szükség arra, hogy ez SNIa szupernóvák teljesen egyformák legyenek (gyakorlatban, nem azok). Minden SNIa szupernóvára igaz a másfeles teszt, csak az arányosság állandó lesz más. A gyorsulva tágulást nem a vöröseltolódásból mutatták ki, statisztika alapon kimutatható, távolságmérésből. És szintén levezethető elméletből is (kozmológiai állandó).

    A kozmológia standard modell nem tökéletes, mint ahogy egyetlen modell sem tökéletes, pont azért modell. Problem? Most ennyi, ha kihagytam valamit, kérlek szólj!