• breckinridge
    #63
    rizsa
    Ha csak ennyit fogtál fel belőle, akkor valóban energiapazarlás...
    Valójában a legtöbb ember egyszerűen lusta szétnézni a világban, egyáltalán megpróbálni felfogni egy keveset belőle, csak a saját maga környezete érdekli, igényei stb.

    Nem vagyok sem isten, sem jós. Én mindenesetre a saját körömben annyit teszek, hogy a lehető legkisebbre próbálom leszorítani az értelmetlen fogyasztást, illetve az erre való ösztönzést minimumra csökkenteni. Amikor mégis rászorulok, akkor azt próbálom ésszel, megfontoltan, a valós szükségleteimet felvérve tenni.

    Az igazi, valódi ultrakonzervatívizmus, maradiság a fogyasztói társadalom fenntartását hirdetni. Nincsen fenntartható fejlődés, az csak humbuk. A fogyasztásra alapuló társadalom előbb-utóbb felzabálja saját magát. Lényegében ezt már Marx felismerte. Az már más kérdés, hogy az általa és utódai által felépített társadalom életképtelenebb volt a fogyasztóinál, gégül önmaga is az lett, igazi történelmi zsákutca.
    Hogy mi lehet a fogyasztói társadalom után? Nem lehet tudni, mintahogy azt sem lehetett, hogy milyen lesz a rendi-feudális társadalom utáni. Csak remélni lehet, hogy Orwell valahol tévedett...