• lordsithlord
    #59
    Kb. 2 hónapja még én is hasonló véleményen voltam (gyenge hardver, akadozó, nehézkes szoftvcer, stb.).

    Aztán egy tesztelés során a kezembe került pár 2.3-as Androidos tablet, majd nemrég a 4.0.3-as verzióval mükö9dő egyedekhez is volt szerencsém. És kénytelen voltam rájönni, hogy igenis életképes a tablet ötlete.

    A hardver nem gyenge, tekintve hogy már ma is van a magyar piacon 2-4 magos CPU-val szerelt gép 60-80ezer forintos áron. Ezek már általában tartalmaznak egy GPU-t is (vagy a MALI-400-at vagy a TEGRA-t) sőt, egyre több esetben már többmagos a GPU is. Emellett ezek már 1GB rendszermemóriávval rendelkeznek (amin ugye ott a rendszer maga, így a felhasználó olyan 600-700 megát használhat), továbbá a legkisebb modell is kap beépítve 4-16GB belső memóriát a programoknak, ami tovább bővíthető microSD kártyával (ez akár plussz 8-64GB tárhelyet jelent). Ez azért már elég erős vas. Az oprendszer pedig már egyre inkább az Android 4.0 vagy efeletti verzió, ami műr kifejezetten stabilan és gyorsan müködik.

    Ráadásul ha ez nem lenne elég, a Toshiba már ősszel jön egy i3-i5 CPU-val szerelt típussal, ami kapásból kapott egy 1GB-os GPU-t, egy 80GB-os SSD-t és 8-32GB memóriát. Ez szerény véleményeim szerint már bármire elegendő lesz.
    De ha tippelnem kellene, az MS-nél sem az Atom lesz az Intel-es CPU...

    A vinyókról annyit, hogy már elég régóta (kb. 1-2 éve) vannak vezeték nélküli külső vinyók. Ezek általában Bluetooth-szal csatlakoznak az eszközökhöz. De még ha eltekintünk az ilyen extrém verziótól, akkor is van eSATA és USB 3.0 csatlakozású eszköz, ami már elég gyors egy vinyónak. Szóval a külső vinyó elég könnyen kezelhető.

    A billentyűzet és az egér dolga nagyon egyszerű: ha megvette a kedves tulaj a tabletet, bemegy szerviz módba és beállítja saját maga számára a képernyőt. A dolog kb. 10-15 kattintást és talán 5 percet vesz igénybe, utána akár gépírni is lehet a készüléken (igaz, 5 ujjal nem túl hatékony ráadásul kicsit nehézkes is). Ez már 7"-os kijelzőn is jól működik, de persze egy 10"-os tableten már abszolút gond nélkül megy. Nem tagadom, kicsit macerás, hogy a felhasználónak magának kell beállítani a kijelzőt, ráadásul a kedves gyártók erre nem is igazán figyelmeztetnek, de mivel nincs két ugyanolyan kezű ember, így szükségszerű a dolog.

    Valóban, az ár még érdekes kérdéseket vethet fel, de megjegyzem, az általad említett Ultrabook kategória sem a hétköznapi felhasználók árkategóriájába esik.