• NEXUS6
    #152

    (Csak hogy azonos viszonyban maradjunk a beszélgetés alatt).
    Van fogalmad arról, hogy mi az a légkör, meg meddig terjed? Marha sokáig, olyan 1000 km-ig, csak hogy tudd. Azonban 3/4-es része a troposzférában van, az az 11 km-alatt. 100 km magasan, a termoszférában meg 0.001 hPa a nyomás, amivel ugye összefügg a sűrűség is. (A felszínen csak emlékeztetőül 1013 hPa a standard szerint). Ilyen nyomású/sűrűségű valamiben aztán nagy ellenállás kell amíg mozogsz, mert tudod mi a nyomás?!
    És most figyelj: a levegő molekulák véletlenszerű ütközése a tárgyak felszínével. Na, jó mi! Általánosban tanultam!
    Vagy is kisebb nyomás, amit a műszeren leolvasol az kevesebb levegőmolekulát jelent. Gondoltad volna, agyam eldobom!?
    Szal milyen lehet egy a felszínitől töredék sűrűségű közegben mozogni?

    Lejjebb kifejtettem, hogy a legerősebb repcsik sem mennek még 2 M-mel sem a tengerszinten, mert mondjuk leszakadna a szárnyuk meg elégnének. Szal igazad van, mármint itt a te kis szinteden, ez való neked! De itt most 100 km magasról beszélünk ott a 24 M az olyan mint a földön néhány száz km/h bizonyos szempontból, a gépen a hagyományos sebességmérő is valszeg ennyi IAS-t mutatna.

    "Különben is 24 Mach az elméleti maximuma, a még csak ötletszinten létező screamjetnek, de a keringési pályához ennél többre van szükség."
    És mennyivel is? Csak kérdem?

    "Tele van ellentmondásokkal az ötleted. Eleve, ha kicsi a tolóerő, akkor nem tudod te sokáig gyorsítani a járművet, mert hamar eléri a közegellenállást a tolóerő. A screamjet csak addig működik, amíg van légkör. Ja meg van légkör, akkor nem tudod átlépni a keringési sebesséhet. Azt csak ott lehet, ahol nincs légkör."
    Tele van ellentmondásokkal, mert az élet ellentmondásos. Sajnos a légkör vége táblát hiába keresed, ilyen nincs. A nemzetközi űrállomás is vastagon a légkörben kering ám, ezért időről időre vissza kell emelni magasabb pályára, mert lassul.
    Persze az amit a te hétköznapi fizikai tudásod mond, az már rég űr a számodra, ha kiraknád a kezedet az ablakon a szél nem fújná meg pedig megy vagy mennyivel is? 28 000 km/h-val:D
    Hú, kapaszkodjatok asztronauták!

    Ja és még egy, screamjet tényleg nem létezik még papíron sem. Max én kapok tőled sikítófrászt nem a hajtómű!:D
    Az scramjet te idióta, legalább azt tanuld meg mielött vitatkozol!

    A 10% tényleg elég csutka. Igazából csak példának írtam, azonban nem kevés ha lenne olyan hajtóművünk, ami ezt 0-tól 100 ezer méterig adja, 0-20 M-ig.
    Az utasszállító korszak kezdetén is csak ez a 10% volt 0-800 km/h-ig, meg 0-13 km között, amennyit a Comet tudott.
    Jelenleg sajnos nincs ilyen képességű ezen a szélesebb területen, a scramjet talán lesz olyan, meg jobb is.

    Pöcsöcske