• wraithLord
    A kontinensek belsejében a felmelegedéssel a kontinentális éghajlat egyre inkább arid jellegűvé válik, tehát a kontinens belseje elsivatagosodik. Ott van példának Ázsia, Afrika, Észak-Amerika belseje.

@Bannedusermail:

Ezzel az elmélettel szerintem annyi gond van, hogy a kontinensek besejében a kontinentális éghajlat hatására amúgy is inkább a helyi klímának megfelelő sztyeppek vannak, és nem nagy kiterjedésű őserdők. Ezeknek a megléte/hiánya nem okozna akkora szén-dioxid szint változást, mint amekkorát megfigyeltek.
    Viszont az már nekem is eszembe jutott, hogy az óceánok, tengerek hőmérsékletének 1-2 °C-os változása jelentősen megváltoztatja azok fitoplankton (különböző algák) összetételét és mennyiségét, ami viszont igen komolyan beleszól az atmoszféra összetételébe...

Ha maga a szén-dioxid a vízgőzhöz képest nem is olyan lényeges a földi atmoszféra üvegház-jellegének kialakításában, azért még az is üvegházhatást okozó gáz. És ha a mennyisége megnövekszik, az a vízgőz koncentrációjának növekedését is magával hozza (melegebb lesz -> több vízmolekula éri el a kritikus energiaszitet, és lép ki folyadékfázisból :)). És ez pozitív visszacsatolással serkenti önmagát - egy ideig... Erre is gondoltam már.