• johnfly
    Eddig még nem gondoltam magamra soha úgy mint darwinista, én inkább úgy mondanám, belátom az évmilliárdok, és a statisztikai valószínűségek mindent átformáló erejét.

Tudod, én sokat kertészkedek. Mondhatom, hogy ennek élek. Napi szinten találkozok egyes egyedek hihetetlen alkalmazkodóképességével, amin csak ámulok.

Mondok egy példát:
    A krumplibogárra évek óta az Actara nevű felszívódó (tehát nem csak kontakt hatású) rovarölő szert használjuk. Több okból előnyös. Kevés szermaradvány marad utána hátra, az élelmezés egészségügyi várakozási idő végére szinte teljesen lebomlik, az alatt mégis végig kifejti a hatását. Legalábbis eddig így volt. Ha lefújtam a krumplit másnapra kinyiffant az összes bogár, és lárva. Azonban tavaly valamiért megmaradt néhány lárva. Nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget, meg már egyébként is barnult a szár, nemsokára fel is szedtük a krumplit. Idén, amikor már jól kibujkált a növény, megjelentek annak rendje, és módja szerint a bogarak. Egy picit még töményebbre is kevertem a permetlevet, mert azt hittem tavaly én rontottam el valamit, meg jó vastagon adtam a levelek aljára, tetejére. Hullottak is a bogarak szépen, meg a lárvák is letakarodtak, örültem is neki. Öt napra rá nézem, pár napos krumplibogár hernyók, vígan dézsmálják a leveleket. Bedühödtem. Olyan tömény mérget kevertem, hogy azt hittem mind leég a krumpli levele (kicsit itt-ott meg is kapta), de ezek a dögök rá se b@sztak! Kézzel kellett fél hold krumpliról (tudod te mennyi az?) leszedni a frissen kitenyésztett actara-rezisztens bogarat, mert az a rohadék alkalmazkodott a szerhez. Valahol az egyikben, volt egy génmódosulás, ami lehetővé tette, hogy túlélje a mérgezést, és mivel helybeliként egyetlen túlélő volt, a valahonnan máshonnan érkező egyedekkel ő párosodott, és szépen tovább örökítette ezt az előnyös tulajdonságot.

De ez csak egy példa. Én személy szerint soha ki nem zártam se az értelmes külső beavatkozás lehetőségét, se az evolúciót. Mindig mindent igyekszem több szempontból megvizsgálni, és amelyik a legjobban passzol, (tudod, mint a geoid a föld alakjához) azzal a véleménnyel egyetértek.

Azonban te itt, arra kérsz mindenkit, hogy feltétel nélkül higgyen el mindent, holott te magad mindennek feltételt szabsz. EZ, jóember, a széles látókör megnyirbálása, amit te kívánsz tőlünk!