• NEXUS6
    #53
    Az élet tényleg arról szól, hogy a lények gyak kölcsönösen kihasználják egymást.

    De, ha esetleg tényleg találnak rá bizonyítékot, hogy a Földön a Gaia nevű lény tényleg a növénytakaró maga, ami egy nagy hatalmas összefüggő tudattal rendelkező organizmus, és gyak ő alkotja meg a lényeket, akár bennünket is, mint ilyen kozmikus spóratokot. Azonban ettől még a mi önmeghatározásunk szintén érvényben marad. Ezek szerintem nem kizáró dolgok. Olyan, mint a kvantumosság a részecske és hullámtermészet egyidejűsége. Meg ugye a tudomány is ezer féleképpen látja az embert magát, máshogy a fizikus, a biológus, a kémikus, a társadalomtudós, meg persze máshogy az átlagember. Mindegyik érvényes kép.

    Dawkins is ugye ilyen alternatív nézőpontként ajánlotta az önző gén perspektíváját.
    Ha megtalálnánk a növényekben Gaiat valójában semmi nem változna, mindenki ugyan úgy élné a kis életét, csak max megjelennének a speciális Gaia kutatók.

    Érdekes módon itt beindult a vita, hogy evolúció, vagy nem evolúció esetleg intelligens, vagy unintelligens tervezettség.
    Szerintem ezek sem egymást kizáró nézőpontok. Talán egyfajta képesség, kultúráltság kell ahhoz, hogy valaki akár egyszerre többet is értelmezni tudjon. Mint a Necker-kockácán, az embereknek általában nehezére esik a nézőpontokat váltogatni. Egyszere a kettőt pedig biztos senki nem látja.
    :)