thesalamon#41
Valószínűleg helytelenül teszem, hogy kiragadok egy szövegrészt a környezetéből, de nagyon megfogott az a mondat, hogy „ magasabb szinten az élőlények (talán az ember kivételével) a maximális szaporodásra és az erőforrások végsőkig történő kihasználására, kizsigerelésére törekszenek, és nem egyensúlyra!”
Teljesen egyetértek azzal, hogy az élőlények maximális szaporodásra törekszenek.
Ez fogalmaim szerint beletartozik a fajfenntartási ösztön kategóriájába,
de szívesen vitába szállnék az utána következő „és az erőforrások végsőkig történő kihasználására, kizsigerelése” szavakkal.
Pontosabban a kihasználás és kizsigerelés szavak használatával nem értek egyet. Kiemelve egy élőlényt a környezetéből valóban azt tapasztalhatjuk, hogy az erőforrásokat a lény öncélúan kihasználja. Visszatéve ezt az élőlényt a környezetébe már egy átfogóbb képet kaphatunk, melyben a lény az erőforrásokat ugyan valóban felhasználja, de azt az utolsó cseppig vissza is adja. Részét képezi a természet körforgásának.
( Ezt a gondolatot továbbvíve maga az élőlény is egy erőforrásnak tekinthető. )
Ezért az én értelmezésemben a kihasznál szó nem illik a tárgyalt élőlényekre,
– és itt jön egy újabb észrevétel - kivéve az embert.
Az eddigi tapasztalataim szerint leginkább az emberre jellemző, hogy kihasználja a környezetét.
Úgy használjuk fel az erőforrásokat – szándékosan nem erőforrásainkat írtam – hogy nem gondoskodunk ezen források utánpótlásáról, helyesebben visszaforgatásáról.
A kőolaj, a földgáz létrejötte ugyan úgy a természet körforgásához tartozik. Mi ezeket elvesszük, de nem pótoljuk, nem adjuk vissza.
/ Sajnos elképzelésem sincs, hogy miként lehetne ezt a gondoskodást megvalósítani a jelenlegi igényeink jelentős lemondása nélkül :( /
A Földet a „környezetéből kiemelve” látjuk egy zárt rendszerként. A Nap olyan szemszögből tekinthető külső energiaforrásnak, mint ahogy a telefonom processzora „gondol” a 230 voltos dugaszolóaljzatra.
Az viszont biztos igaz, hogy ezt a „táguló világnézetemet” nem tudom a végletekig fokozni,
mert az leginkább a vallás kategóriájába esne...