"Ha nem tudnám biztosítani, mert nem áll rendelkezésre az a forrás, lehetőség a környezetben, egyszerűen nem léteznék. "
Ez így van, itt jelentkezhetnek a kihalt fajok, a hátsó sorból :)
Az elmélet figyelembe veszi az evolúciót, tehát számol azzal, hogy egyes fajok eltűnnek, továbbfejlődenek. Az életről összeségében beszél.
A szabályozó folyamatra egy példa: a légköri O2. Ez ugye mind a fotoszintézis lévén jött létre, tehát a mondhatni hogy az élet biztosította magának a szárazföldet is (ez mondjuk elég erős belemagyarázás). Ami érdekesebb hogy a légköri O2 szint jelenleg 21%. Azzal az ütemmel már jóval 80% fölött kellene lennie elvileg, de a karbonban is maximálisan 35% volt. A könyv úgy írja, hogy 25% felett már a nedves fa is lazán elég, így egy villám okozta erdőtűz addig nem alszik el amíg van éghető anyag. Ez mondjuk biztos nem így van, vagyis a 25% eléggé túloz, de a '80-as években írta a könyvet Lovelock, annak tudjuk be. Lényeg, hogy a már tényleg veszélyes %-t (jó lenne tudni, hogy az említett állapotok hány %-nál következnek be, nem találtam róla semmilyen infót) nem fogja elérni, mert mindig van ami leköti az oxigént. Példánák a metánt termelő mikrodögöket hozza fel.
Ez csak egy példa az egész folyamatra, van még sok mindenről szó.
Felhozza azt is, hogy az emberiség által okozott károkat, szennyezéseket is helyre állíthatja akár a rendszer, de mivel mi is részese vagyunk a rendszernek eljtuhatunk egy olyan szintre ahonnan nincs visszaút (milyen jól megcáfolja saját magát).
Én nem azt mondom, hogy a Gaia elmélet helyes vagy nem. Van benne rengeteg logikus dolog, és persze ugyannyi belemagyarázás is.
Viszont a könyvet egyszer mindenképpen megéri elolvasni, nekem mint szakmabelienk elég érdekes volt.