"Az elmélet feltételezése szerint a földfelszín, a légkör és az óceánok fizikai és kémiai állapotát magának az élővilágnak jelenléte tartja - aktívan - az élet számára megfelelő és kellemes szinten."
Itt csak arról van szó, hogy ha én létezem, akkor nekem bizonyára a létezésemhez szügségem van bizonyos dolgokra, és azt biztosítom magamnak. Ha nem tudnám biztosítani, mert nem áll rendelkezésre az a forrás, lehetőség a környezetben, egyszerűen nem léteznék.
Viszont attól még környezet lenne. És más élőlények létezhetnének, amelyeknek a létezéséhez szükséges alapok biztosítottak - csak ki kell tudni használniuk. A környezetük megváltoztatásával (például egyes elemek körforgásának kibővítésével, vagy új, de könnyen elérhető elemek bevonásával - elemek, értsd.: periódusos rendszer elemei) biztosítani tudják a saját létezésükhöz szükséges körülményeket.
A körülményeket, amit a te idézett mondatod (amin felesleges rágódnom :)) a földfelszín és/vagy légkör és/vagy óceánok megfelelő és kellemes szintű fizikai és kémiai állapotának hív.
(Persze ezt csak képletesen írtam cselekményként, ezek spontán lejátszódó folyamatok.)