• katarzis
    #55
    Én azért kicsit óvatosan fogalmaznék ilyen téren. Azt pedig a vak nem látja, hogy a nyugati társadalmakban végbemenő népességcsökkenés, és az elöregedő társadalom beláthatatlan következményekkel jár a jövőre nézve.

    "Ahhoz sem kell nagy zseninek lenni, hogy észrevegye az ember, hogy egy teljesen újfajta, sokkal kisebb környezeti átalakítással járó termelési módra való átállás előtt vagyunk"

    Én nem vagyok ilyen optimista ezt illetően. Persze szerintem is jobb volna, ha a fejlődés a jövőben is dinamikusan folytatódna, és a ma létező problémák java része megszűnne pár évtizeden belül, vagy teszem azt kijutnánk a világűrbe. Hasonlóan okoskodtak a XIX. századi pozitivisták is, de így a XXI. századból visszatekintve, igencsak megmosolyogtatóvá válnak naiv elképzeléseik. Az ilyen a társadalom életében bekövetkező éles váltások vízióit szerintem hagyd meg az utópistáknak, ugyanis egy dolog a technikai fejlődés de ez csak az egyik tényező. Az ember dacára a technikai fejlődésnek még mindig hasonlóan gondolkozik mint 100-200 évvel ezelőtt, és a társadalom is csak lassan képes alkalmazkodni a változásokhoz. A világ jelentős részén még ma is középkori de esetenként kőkori színvonal él nagyon sok ember, és a nyugati világ is egy jelentős válság elé néz az elkövetkező években számtalan kisebb nagyobb konfliktussal átitatva.
    Véleményem szerint, amiről te beszélsz (ha egyáltalán bekövetkezik) még igencsak távoli jövőbe tartozik teszem hozzá sajnos. Mondjuk egy olyan átmenetet amit te képzelsz el, nem lehet tudni milyen jelenségek kísérnének bár a múlt tanulságaiból kiindulva valószínűleg nem túl pozitívak.