Hivatalos oldal :: Hivatalos facebook :: elderscrolls.hu :: Tamriel Történelmi Tudástár :: Magyar guildek @ ES HQ
TÖRLÉSRE KERÜLŐ HSZ-EK: TROLL, OFF, SPAM, FLOOD, SZEMÉLYESKEDÉS, KÖZÖSSÉGBOMLASZTÓ VISELKEDÉS
MAGYAR SZÖVETSÉG
-
Én próbálok középről, objektíven írni, mivel nem vagyok hc, se kezdő, sem elvárásokért tolakodó. Nekem elég ez a szint, ahol vagyok és amiben mozgok (mondjuk ESO-ban messze sehol sem vagyok, de pl. GW2-ben elég jól állok (fogjuk rá...)). És igen, aki hülye, az ellen nincs mit tenni. Ezért nem is jelentkezek soha magyar guild-ekbe sehol, mert nagyon rossz tapasztalataim vannak korábbról (mindkét irányból).
De... Valahol olvastam, hogy az átlag MMO-kban az igazzy hc tagok (már akiket mi most annak értünk a beszélgetés eddig kontextusában) aránya átlagosan csak 2-5% (ha jól rémlik). Nekik elég nagy átfedésük van a top level karakterekkel is, persze nem véletlenül. A játékosbázis szélesítése és a mikrotranzakciók viszont behúztak sok olyan embert, akinek tehetsége és/vagy türelme kevés, pénze viszont sok, ergo már nincs szükség a hc-k mindent felvásárló - és ezért valamiféle vélt, vagy valós előjogokat, feltételeket elváró - társaságára. Egy MMO pedig gazdasági üzlet (is).
Hogy haldokolni kezd egy játék, az meg viszonylagos és nézőpont kérdése. Legjobb (legrosszabb?) példa erre az Atlantica Online, ahol már elég régóta a hc arcok diktálnak (mármint az International változatban, az eredetit nem ismerem, de állítólag sokkal jobb). Miért is?
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Kitűnő ötletre épülő (a FF/jRPG-k harcrendszere), akkoriban jól megvalósított, mindmáig egyedi alaprendszerű MMO - aminek már rég össze kellett volna omlania. Az indulása (2008) óta nemrég váltott harmadik tulajdonost, szervereket kellett összevonni az elvándorlók miatt, többször feltörték (a vietnami szervert kompletten wipe-olták, azt le kellett írni, a játékosokat beolvasztották az international zónába -> velük jött az összes item dupe-oló, gold csaló is...), a tárgy és pénz manipuláció mindennapos, account-ok lopása és lecsupaszítása mindennapos, a support kvázi nem létezik, nemrég a saját rendszerükből is kizárták őket a hackerek, a fórumuk már vagy fél éve zárva van a legutolsó feltörés óta, az in-game chat tele van spammerekkel, a karakterek jó kétharmada valaki más alt-ja, új játékosok elvétve esnek be rá, az erőviszonyok és az egyensúly már rég totál felborult,... és még mindig jól megy. Miért? Mert az Ázsiában elsózott, lopott hitelkártyákból és goldseller-ekből bőven befolyik annyi lóvé, hogy a koreai/japán fejlesztőktől megvegyék a frissítéseket és event-eket (ebből van kevesebb), és az item mall tárgyakat (ebből van jóval több), hogy lefordítás és kis átpofozás után kirakják a nemzetközi szerverekre - a hc arcoknak. A játék teljesen pay-to-win és jól láthatóan egy működő gazdasági modellt építettek köré, ahol még mindig rengeteg hc játszik. Sőt, jóformán már csak ők maradtak. Pár éve egy olyan EU guild-ban voltam, ahol volt egy dán figura, aki havonta ~2000 eurót szórt el a játékban IM tárgyakra, mert nem volt jobb ötlete, és mert azt kapta a pénzéért, amit várt: hatalmat a játékban. Minden aktuális übertop mount, ruha, dekor, mercenary, és egyéb cucc már aznap meg volt neki, fullra felskillezve. Persze a maga szintje alatt mindent vert, a saját szintjén meg úgy 50-50. És mivel ez bosszantotta, a 2-3 hét múlva érkező új IM termékeket is meg kellett vennie.
Az in-game gold annyira durván elinflálódott, hogy vannak, akiknek már nem fér ki a szövegmezőben. Konkrétan nem tudják, mennyi pénzük van. :) Mindez főleg az ázsiai játékokban szokás IM ládák miatt van, amik random eséllyel dobták a tárgyakat (fixen csak nagyon ritkán, akciók idején lehet megvenni dolgokat). A megmaradt "szemét" visszaáramlik a market-re, és ott gold lesz belőle. Aki nem IM-ezik, goldot vesz a farmerektől, vagy bizonyos quest-eket, mission-öket grind-el, hogy megvehesse az IM tárgyakat.
Jé, és az ESO is nemrég kezdte el árulni ezeket az rng dweomer ládákat...
Lehet, hogy nagyon szélsőséges példa volt, de elég nagy eséllyel ez történik, ha egy MMO a hc arcok kiszolgálására áll rá. Szóval, szerintem, nem lehet, hogy nekik kellene egy kicsit változniuk, ha ennyire elégedetlenek? Mondjuk kimenni a világba, körülnézni kicsit a PvE-ben, felfedezni rég nem látott dolgokat, régi törzs guild-et felszámolni, tiszta lappal új karaktert kezdeni, megpróbálni újra rácsodálkozni arra a világra, amit anno megszerettek, hm? :) Lehet, hogy több olyan társat találnának, akik időnként/később alkalmasak lehetnek a magasabb szintű játékra is. Értem én, hogy nekik az a szórakozás, amit most csinálnak (ettől hc), és csinálják, ahogy akarják, de nekem nem az, hanem abszolút munkának hangzik. Bár amíg ők nem zavarják az én köreimet, én nem zavarom az övéiket. Csak ne lenne ez az állandó elitizmus és n00b-ozás... És az MMO-kban most a többség igénye felé húznak a fejlesztők, ez van. Nekem sem tetszik minden, ami ezzel jön, de elfogadom, és úgy is csak azzal foglalkozok majd, ami engem érdekel. Ha meg valaki segítséget kér, próbálok segíteni az én szintemen (nem adok neki halat, de megtanítom halászni). De ha túl sok az értetlenkedés és/vagy a követelődzés, azt én is elhajtom a... wiki-be.
Ommm és píszenláv. :)