sybbf8.jpg
Hivatalos oldal :: Hivatalos facebook :: elderscrolls.hu :: Tamriel Történelmi Tudástár :: Magyar guildek @ ES HQ
TÖRLÉSRE KERÜLŐ HSZ-EK: TROLL, OFF, SPAM, FLOOD, SZEMÉLYESKEDÉS, KÖZÖSSÉGBOMLASZTÓ VISELKEDÉS

MAGYAR SZÖVETSÉG

ELDER SCROLLS ÚTMUTATÓ

• PiszkosFred
    Nagyon ossze lett itt mosva par dolog, pedig nem ennyire egyszeru ez az egesz, de korant sem annyira bonyolult, mint amilyennek az tunik.

Mint mindennek az eletben, igy az ESO (es barmely <insert random mmo name here> jatek) tevekenysegeinek is vannak bizonyos minimalis kriteriumai, amelynek meg kell felelni. Pont. Ennyire pofon egyszeru a dolog.

Casual, hc, n00b, verprofi, stb? Mind-mind egy-egy olyan szerep, amelyhez nagy letszamu jatekos tartozik es amelyek jol megfernek egymas mellett. De azt el kell fogadni, hogy ha nem tudsz uszni, akkor ne csodalkozz, ha megkerdojelezik az epelmusegedet az Balatoni uszomester nyari munka felveteli vizsga elejen. Ahogy jogsi nelkul sem biztos, hogy orommel fogadnak a taxisok, vagy teriszonnyal sem te leszel a honap dolgozoja a kemenyseprok kozott, es akkor meg lehetne sorolni a kezugyesseg nelkuli festomuvesz vagy a turelem nelkuli kollega esetevel a madarlesen.

Ha a top tier tartalmat akar megnezni, akkor KOTELEZO bizonyos eloirasokat betartani. Ez nem kedv kerdese, ez nem akarom/nem akarom kerdese, az mmok top raid szinten nem demokraciakent mukodnek. En legalabbis sosem hittem abban es nem hiszem, hogy valtozott volna azota a vilag ekkorat. Nem kell sokat tenned, csupan par dolgot, lofasz jellegueket, de ezek tenyleg kotelezoek. Ha barmelyik nincs meg, akkor felejtos a dolog. Kesz, pont.
    - Hang alapu kommunikacio alap. Ha nincs, szerezz be. Ha nem akarsz, vagy ellenzed, viszlat.
    - Taktika elozetes ismerete alap. Nem kell csukott szemmel ismerni a helyet, hiszen elsore senki sem ismeri, de fel kell lenned keszulve arra, hogy mi var rad, mire kell figyelni, egy-egy trash vagy egy-egy boss milyen kepessegekkel rendelkezik. Ha nem egy betanitott majom vagy, aki elore scriptelt utvonalon tud csak jatszani, hanem kepes vagy reagalni, adaptalodni az egyes szituaciokhoz, akkor az elozetes tudassal egyutt nem lesz gond.
    - Egy minimum felszereles kotelezo. Nincs ezen mit szarozni. Nem azert, mert nincs jobb dolga a leadernek, hanem azert, mert a legtobb raidben van egy bizonyos valasztovonal, amelyet ha nem tudsz atlepni, ha belegebedsz, akkro sem fog menni. Enrage timertol kezdve a random kiosztott X sebzesen at, ez barmi lehet. Ezt a valasztovonalat csak ugy tudod atlepni, ha rendelkezik a raid bizonyos mennyisegu sebzessel, eleterovel, gyogyitassal, anyamkinyjaval. Ha egy boss random emberre a harc kozben mindenkeppen kioszt 30k sebzest, amelyet odafigyelessel is csak max 20-22k-re tudsz csokkenteni, akkor hiaba kezdesz neki a harcnak 18k elettel es vagy szuper, egyszer leszel te a celpont es maris emberhatranyban van a csapat. Vagy ha a boss megolesere van 5 perced (mert jon az enrage/wipe), akkor tudni kell, hogy ez 10-20-40-x emberre lebontva kb mekkora dpst kivan meg. Most neki lehet kezdeni szamolgatni, hogy a kert 25k dps helyett te csak 15k-t tudsz, de van rajtad kivul meg 2 ember, aki viszont 30-at, igy "megvan" a matek, de oszinten, ez igy maximum egy probat er meg, es azt is csak jodindulat miatt. Es meg lehetne sorolni. A gear, amelyet viselsz ezeknek az ertekeknek az elereseben segit, ezert van ra szukseg.
    - Amitol en special hulyet kapok, az a kotelezo rotacio es buildek, amelyet 1-2 webes mokus kitalalt es mindenki szentiraskent tekint ra. En mindig annak a hive voltam, hogy ha valaki tudja produkalni az elso harom pontot az o altala valasztott setupban, akkor onnantol pont leszarom, hogy milyen rotat vagy buildet hasznal. Kiveve, ha olyan a boss taktikaja, hogy ovatosan kell elosztani mondjuk a melee es ranged kasztok szamat, de ez WoWban es mas mmoban jellemzo, ESO-ban nem nagyon.

Na most lehet, hogy mindezt valaki pont leszarja. Semmi gond. En is magasrol teszek az ESO raidjeire, egy cseppet sem erdekel, sose voltam, sose nem is leszek tagja egyetlen veteran trialos csapatnak sem. De, ha egyszer ugy dontenek, hogy megnezem es emiatt felvetelizek akarhova, akkor basszus, ezekkel az elvarasokkal tisztaban kell lennem. Es ha magamtol nem is tudnam, mi az elvaras, akkor az engem felvett guildben kellene ezt erthetoen es vilagosan a tudtomra adni, mert ha a Trial elejen derul ki, hogy a fentiek kozul valamelyik hianyzik, az ugyanugy a guild hibaja is, nem csak a jatekose.

Szerencsere az ESO tartalmanak 70%-a casual, szolozhato, szorakoztato es nyugalmas kontent, amelyet barki barmikor elkezdhet. Ha napi 20 orat szan ra, vagy napi 20 percet, akkor is. Mindenkinek megtalalja a maga szorakozasat, csak elobb el kell dontenie mindenkinek, hogy mit akar, es annak megfeleloen keresni tarsasagot, csapatot.

Meg valami. Sosem szerettem a csuklobol odadobalt n00b kifejezeseket, sem jatekban, sem az eletben. En a segitseg, a felkarolas es elmagyarazas hive vagyok, vagyis elsonek inkabb megprobalom elmagyarazni az illetonek a "hibat" es megertetni vele, hogy mit csinalt rosszul. Persze lehet, hogy suket fulekre talal es nem fogja felfogni azt, amit en akarok, de legalabb megprobaltam. Ilyen esetekben persze en is feladom egy ido utan, de ha mindez egy Trial/Raid elso 10 perceben tortenik, akkor ott az adott guild is hasznalhatja magara ezt a kifejezest, nem csak az illetore. Mert ha en alkalmazok egy arra alkalmatlan embert a cegnel, az nem az adott illeto hibaja, hanem az enyem.