Hivatalos oldal :: Hivatalos facebook :: elderscrolls.hu :: Tamriel Történelmi Tudástár :: Magyar guildek @ ES HQ
TÖRLÉSRE KERÜLŐ HSZ-EK: TROLL, OFF, SPAM, FLOOD, SZEMÉLYESKEDÉS, KÖZÖSSÉGBOMLASZTÓ VISELKEDÉS
MAGYAR SZÖVETSÉG
-
Kryon #18081 Szerintem is a közösség megtartó ereje és még annál is inkább a megszokás az ami miatt máig kitart a wow sikere. Jól esik néha visszamenni a régi jól megszokottba. (engem is visszacsábítottak a többiek, pedig megfogadtam, hogy wow-al már soha...) Manapság az jelenti a legnagyobb gondot, hogy a közösség egyik része állandóan vándorol a másik pedig keveset játszik így egyik sem tölt annyi időt egy játékban, hogy hozzá nőjön a világ és hogy erős közösségek alakulhassanak ki. Ahhoz hogy ez megtörténjen több évig kéne aktívan játszani egy játékkal, manapság túl gyorsan cserélődnek az emberek mindenhol. Akkoriban még mások voltak a játékosok szokásai. Az akkori kisebb mmo-k (leginkább már csak tört) szerverei is tele vannak a visszajárókkal. Ez az aktív több évnyi játék hiányzik ma a hasonló megtartó erő kialakulásához. Abban, hogy ez manapság nem jön létre a közösség és a fejlesztők is hibásak. A közösség abban, hogy türelmetlen, a fejlesztők pedig abban, hogy nem mernek nagyon eltérni a megszokottól, és bevállalni valami olyan újítást, mechanizmust ami igazán egyedivé tenné a játékukat (csoportos játékmechanikák terén, ami így közösséget formálhatna). Pedig szerintem ezzel elég ideig tarthatnának meg játékosokat, mert olyat nyújtanának amihez még hasonlót sem találnak máshol. Egy kis bátorság kéne hozzá. A wow sikerének megismétlését sem tartom teljesen lehetetlennek, de az már nehezebb ügy, ahhoz 1-2 bátor ötlet még kevés lenne.
Ezért várom kíváncsian az EQN-et, mert sok éve az az első igazi kakukktojás, amiből bármi lehet. Úgy látom ott kb megvalósítják amit a Titan projekttől vártam volna és még annál többet is. A sorok között olvasva azt vettem ki, hogy a SOE olyan trükkre készül, hogy új műfajt teremt amiben így egy ideig monopol helyzetben lesznek és a kellő reklámról sem feledkeznek meg. A Sony-é a PS és egy halom technológia, a feltételek adottak. Megpróbálják újrajátszani azt a helyzetet amiben a Blizzard 10 éve elindította a wowot. Olyasmire készülnek mint a MOBA felfutásával a LoL sikere, aminek már jönnek a konkurensei, de elég ideig uralta a piacot hogy megtarthassa fölényét mint a wow az mmo-k között. Szerintem az EQN nem hagyományos értelemben vett mmo lesz, hanem valami más műfaj, nevezzük "next gen"-nek, ami ugyan mmo alapokból nő ki, de már valami teljesen más. Aztán persze lehet hogy tévedek, de hátha nem. Ha bejön akkor ott elég ideig elég sok játékos parkolna le ahhoz, hogy egy a wow-éhoz hasonló közösség és kötődés kialakuljon.