sybbf8.jpg
Hivatalos oldal :: Hivatalos facebook :: elderscrolls.hu :: Tamriel Történelmi Tudástár :: Magyar guildek @ ES HQ
TÖRLÉSRE KERÜLŐ HSZ-EK: TROLL, OFF, SPAM, FLOOD, SZEMÉLYESKEDÉS, KÖZÖSSÉGBOMLASZTÓ VISELKEDÉS

MAGYAR SZÖVETSÉG

ELDER SCROLLS ÚTMUTATÓ

• Ashyn
    Az első hónapot szinte teljesen ki kellett hagynom, gép illetve account probléma miatt. Végigolvastam az előttem hozzászólókat, és pár gondolatot ide vésnék.

Mint általában mindig, itt is mindkét "félnek" igaza van. Egy valamit mindenképp tudomásul kell venni: minden ember más, minden embernek mást jelent a "jó", a "szép", az "izgalmas" stb. A saját szemszögéből nézve mind Szarumannak, mind Nephinnek, Frednek igaza van. Én a magam részéről örülök, hogy ez így van :)

Végül következzék az én szemszögemből a játék:

A grafika nagyon rendben van, és mint látható, tovább dolgoznak rajta, néztem PTS-en, valóban sokkal szebbek a színek, a fények. Eddig számomra TERA volt grafikailag a best MMO, de most TESO simán letaszította a képzeletbeli dobogó felső fokáról.

Jelnleg lvl 33 vagyok, szóval kéretik ehhez mérten olvasni a következőket! A questek, a story szerintem teljesen rendben van. Néha valóban visszaköszönnek dolgok, mechanikák, de ez minden MMO-ban így van. Több ezer, különböző questet megírni ( nem csak történetre, mechanikára is ) ugyan nem lehetetlen, de problémás volna. Én egyébként is szeretek questelni, minden MMO-ban ez a kedvenc elfoglaltságom, így a TESO nekem egy kánaán, ami különösen tetszik, a hosszabb, több feladaton átívelő küldetés láncolatok. Bár szerintem a SW:TOR történetmesélése még mindig jobb, a Lotro elé második helyre befér a TESO.

Sokan kritizálták a harcrendszert, eleinte nekem is furcsa volt, de mára megszoktam. Amolyan furcsa ösztövér rendszerről van szó. Nem target alapú, nem tudsz az ellenfélre klikkelni, de bizonyos tekintetben mégis statikus ( hiába mozogsz ki a tűzlabda elől, az bizony utánad kanyarodik. Az 5+1 skill kicsit kevésnek tűnik, +1-2 slot még elfért volna. Mivel action combat "fun" vagyok, nálam TERA az első ebben a tekintetben, így a TESO max második helyre jó, de talán még a GW2 is megelőzi őt.

Jön a leg "kényesebb" téma: kaszt balance. Na az nincs. Amikor elkezdtem játszani a játékkal, az egyik dolog, ami nagyon megfogott, hogy olyan karaktert készíthetek, amilyet mindig is szerettem volna. Végre nem köti se páncél, se fegyver a kezem. Ez papíron így is van. De... Ahhoz, hogy érvényesülj, sajnos kénytelen vagy bizonyos kombinációkhoz ragaszkodni. A DK egyértelműen messze kiemelkedik a mezőnyből, sokkal erősebb a másik háromnál. A sorci is elég - divatos szóval élve - OP tud lenni, de hozzá skill kell a játékos részéről. A templar és a nightblade viszont nagyon el van szúrva. A nagy szabadság ellenére rá vagyok kényszerülve, hogy mint templar ne heavy armor + 2 hand fegyver kombinációval játsszak, mert életképtelen. Csak is destro staff+ light armor, így vagyok képes normálisan haladni. Ez elkeserít. Mindig is kerültem a varázsló kasztokat, egyszerűen nem a stílusom, de most kénytelen vagyok azt játszani, ha haladni akarok. Remélem, ezt nagyon hamar rendbe teszik, ennek kellene lenni a fő prioritásnak. Mindez csak a solo játékra érvényes! Csapatban a játék kevésbé bünteti staff + light armor kombótól való eltérést, de sajnos az emberek zöme nem hajlandó partyzni. Volt aki azt írta, azért nem group-ol velem, mert elveszem előle a loot-ot. Szóval vannak gondok. Ebben a tekintetben messze kiemelkedik a mezőnyből a RIFT, sajnos TESO még a dobogóra se fér fel.

Summa-summarum: a játék nagyon jó, szép, élvezhető. Ha az ingerküszöbödbe belefér. Mint minden játéknak, TESO-nak is vannak hibái, amiken dolgoznak. Mindenkinek magának kell eldöntenie, bizonyos aspektusait a játéknak eltudja fogadni, vagy sem. Bár én is bele vagyok kényszerítve egy szerepbe, amibe nem érzem jól magam, de a körítés, az egyéb dolgok miatt mégis szívesen játszom a játékkal. Bátran ajánlom mindenkinek, próbáljátok ki, nyitott szemmel, "ésszerűen" nézzétek a játékot, és meglátjátok, ez bejön-e nektek ( mint pl Nephinnek, Frednek, és jómagamnak ) vagy nem ( mint pl Szaruman-nak ).

Sorry a wall of text-ért. Köszi, hoyg elolvastad.