Hivatalos oldal :: Hivatalos facebook :: elderscrolls.hu :: Tamriel Történelmi Tudástár :: Magyar guildek @ ES HQ
TÖRLÉSRE KERÜLŐ HSZ-EK: TROLL, OFF, SPAM, FLOOD, SZEMÉLYESKEDÉS, KÖZÖSSÉGBOMLASZTÓ VISELKEDÉS
MAGYAR SZÖVETSÉG
-
gseldon #1502 A sub modellhez kapcsolódóan leírnám a véleményem:
Egyáltalán azért érdekel csak a dolog, mert szeretném, ha a TESO az online sajtóban és játékosközösségekben is "siker"-ként lenne elkönyvelve, nem "bukott"-ként. Szeretném mindezt azért, mert a Bethesda/Zenimax, valamint a TES világa megérdemli. Régóta vagyok TES fan is, de szerintem az új Fallout-ok is remekek voltak. Független fejlesztő/kiadó, nagyon drukkolok nekik.
Sajnos manapság ahhoz, hogy a játék megjelenése után 3-6 hónappal ne könyveljék el egy MMO-ról azt, hogy megbukott egyetlen dolog kell: stabil játékostábor. Ezt úgy definiálnám, hogy maximum 10%-os leépülés a még megengedhető az induláshoz képest. Hogy ezt azzal érik-e el, hogy 50% lelépő játékos mellett 40%-nyi új jön be, vagy csak egyszerűen 90%-a az induláskor is meglévőknek annyira jónak tartja a játékot, hogy marad, az lényegében mindegy. A lényeg az, hogy az egyszeri solo kazuár játékos számára "tömött"-nek tűnjön a szerver. Lépten nyomon más játékosokat is lásson. Ez az egyetlen tény (ráadásul elég szubjektív, hiszen a "tömött"-ség érzése emberenként más), ami ha nem valósul meg, akkor egy öngerjesztő folyamat indul el. A probléma az, hogy a potenciális új belépők mindig utánajárnak egy-egy játéknak, hogy érdemes-e elkezdeniük. És ha az utánajárás közben kizárólag csak az anyázást látják a játékot elhagyóktól, akkor meg sem próbálkoznak vele, pedig lehet, hogy tetszene nekik. Üzletileg ez a legkárosabb dolog, ami történhet. A játéknak rossz híre kél, "bukott" skatulyát kap, mindenhol az anyázás megy róla, ezért nem lépnek be új emberek. Ilyenkor szoktak f2p-re váltani, hogy új emberek mégiscsak próbálják ki, a rossz kritikák ellenére is, hiszen ingyen van, mit veszthetnek vele.
Nem szeretném, ha ez történne a TESO-val is...
Személy szerint egyébként a sub megoldás nekem kényelmesebb, mert nem szeretek az extra dolgokért külön fizetgetni (amit sokszor lehúzásnak élek meg), valamint bőven megengedhetem magamnak. 4-5 ezer forint egy hónapban az kb. annyi, mint ha a párotokkal elmentek egy moziba (egy jegy manapság Budapesten 1600-1800 ft), parkoltok kocsival, esztek egy perecet. A mozi 1,5 órára nyújt kikapcsolódást ennyi pénzért, a sub pedig potenciálisan egy egész hónapra.
Ennek ellenére remélem, hogy a TESO nem lesz p2p, mert ugyan nekem személy szerint jobb lenne, de a játéknak rosszat tenne, és azt nem szeretném :)