sybbf8.jpg
Hivatalos oldal :: Hivatalos facebook :: elderscrolls.hu :: Tamriel Történelmi Tudástár :: Magyar guildek @ ES HQ
TÖRLÉSRE KERÜLŐ HSZ-EK: TROLL, OFF, SPAM, FLOOD, SZEMÉLYESKEDÉS, KÖZÖSSÉGBOMLASZTÓ VISELKEDÉS

MAGYAR SZÖVETSÉG

ELDER SCROLLS ÚTMUTATÓ

• Nikosi
    Na akkor szerintem nyugi és figyelj arra mit írtam. Először is az ESO is mmo lesz és a WOW is mmo, ennyi a közös bennük egyelőre. Nem azt mondom, hogy az ESO-nak olyannak kell lenni mint a WOW-nak, mert a két játék annyira lesz hasonló mint a mercedes és az audi, mindkettő autó ennyi.

De ha ugyan abban a modellben akar működni p2p akkor igenis a WOW-al kell versenyre kelnie. Mint ahogy a SWTOR-nak is és minden olyan mmo-nak ami nagy sikert akar aratni és sok pénz akar hozni a házhoz. Mert azt ne felejtsük el, hogy nekünk felhasználóknak egy játék, de a fejlesztőknek, kiadónak egy üzleti vállalkozás. A cél pedig a profit maximalizálás, lehetőleg a leghosszabb ideig. Ez eddig csak a WOW-nak sikerült.

írod: "En orulnek ha az ESO p2p lenne, es rendelkezne 1,5-2 milla allando jatekossal, boven eleg." Igen de tudod, nem lesz meg az egy-két millió előfizető. Szerinted a SWTOR mért lett ingyenes? Megmondom, mert elfogytak az előfizetők. Mert a hype miatt boldog boldogtalan megveszi, aztán kiderül, hogy még sem az mint amire számított ala GW2 vagy SWOTOR. Aztán elindul a negatív kritika és elkezd esni az előfizetők száma. Egy b2p-nél nincs akkora gond, mert jönnek újak könnyen a távozok helyett, de egy előfizetéses modellben nem biztos, hogy több lesz, vagy annyi az érkező mint a távozó. Tudod ha 1,5 - 2 millió előfizetőt tudna prezentálni akkor kijelenthetnénk, hogy megverte vagy legalábbis utolérte a WOW-ot. Ott sincsenek tízen x millióan, az csak a sima statisztikai mahináció, meg a regisztrált userek száma, pontos előfizetői számot senki nem ismer az üzemeltetőkön kívül, mert hülyék lenének kiadni.

A még futó p2p amik nem a WOW, nincs még 500 ezer előfizetője sem, maximum néhány 100 ezer talán. A SW Galaxis mikor bezárták már csak néhány 10 ezer előfizetővel büszkélkedhetett akik talán annyit hoztak a konyhára amennyibe az üzemeltetés került. Tudod egy cég nem egy-két évre tervez egy mmo-val, mert ahhoz kicsit nagyok a fejlesztés költségei és a bele ölt idő is.

A p2p modell pedig nem vonzza a játékosokat az első nagy hype vásárlási láza után. Ráadásul semmit nem kérhetnek el a havi díjon kívül maximum majd a kiegészítők egyszeri árát. Az item shopos bevételeket meg nem szabad lebecsülni, nagyon sok mmo igen csak extra nyereséget termel vele. Ráadásul a b2p esetén még mindig meg van a lehetősége, hogy fenntartsanak egy előfizetési lehetőséget amiért pluszok járnak. Több xp, több pénz a mobokból stb... Ergo szerintem a p2p esetén nagyon de nagyon nem lehet hibázni, mert a p2p modellről való leválás a kiadás után mindenképpen bukás látszatát kelti (önbeteljesítő jóslatként is működik), és riasztó lesz az újak játékosok számára.

Tudod az se véletlen, hogy a GW2 meg se próbálta az előfizetéses modellt. Sikeres lett? Igen. Ha p2p lett volna elbukik? El menthetetlenül. Úgyhogy én minden önös érdeket is kivonva a képletből (azaz nem nézve nekem mi tetszene jobban, vagy mi lenne jobb nekem) egyértelműen b2p látom működő rendszernek, de sajnos Zenimax-ék nem a felé kacsingatnak most így első hallásra.

Bocsánat kicsit hosszú lett.