• gforce9
    Fogalmam sincs nekem sem, de megél, és milliárdos buli... ennyierővel mehet az űrbányászat is. Vagy akár vehetjük a vizbül is kija zoxigént. Teljesen mindegy, de azért, azt nem lenne rossz meglátni, hogy ez a dolog nem arról szól, hogy platinakg/év/dollár. Közel sem. Mondhatni ez elhanyagolható, ezt ráérnek kiszámolni akkor, ha megvalósul a projekt, ami akkor is sok idő, ha tényleg 10 év. Majd 10 év múlva kiszámolják és kiderül mégse nyereséges... de nyereséges lesz, ha belepumpálunk még egy kis pénzt. Szemünk előtt lévő példa: Magyarország. Nyomni kell pénzzel, mert a végén kijön belőle valami... aztán pár év múlva: Na még egy kis pénz kell, illetőleg megszorítások és akkor aztán tuti jön a kánaán. Aztán mégse jön. Simán behülyítenek egy egész országot 20 éven keresztül, dollárok milliárdjait vasalják le az embrekről, lényegében a semmire. Mindezek után azt feltételezni, hogy az űrbányászatra nem lesz elég rábeszélhető ember, hogy nyomassa pénzzel? Van a földön elég hülye ahhoz is, ha "A rózsaszín pincsikutyákkal szebbjövőt csináluk, adjon be mindenki 100 dollárt" projektet visszük, megélhessünk belőle. Pusztán annyi a titok, hogy elég embert kell róla meggyőzni és jön a pénz. Ha tényleges logikát néznénk a dologban, akkor egyetlen igazi reláció jöhetne szóba: Kevesebb erőforrás(anyag, energia) aszteroidából bányászni, mint a földből? IGEN/NEM? Ennyire egyszerű. De sajnos az ilyen dolgokra inkább légvár épül, mint valós józan ész. Úgyhogy én simán el tudom képzelni, hogy megcsinálják. Még azt is, hogy 10 év alatt elérnek kezdeti eredményeket. Egyszerűen ehhez pénz kell. Nem kell hozzá, hogy megérje, nem kell hozzá, hogy ténylegesen nyereséges legyen. Annyi kell, hogy kellő támogatót meggyőzzenek.