• cylontoaster
    Ha feltesszük, hogy nem valami általunk tökéletesen ismeretlen típus(mert ha az, akkor nincs értelme az egész továbbinak), akkor is még mindig nagyban függ attól, hogy milyen a bolygó.
    Mennyi a víz, és mennyi a szárazföld? Mennyire meleg? Mennyire élhető a szárazföld?
    Ha van kellő napsütés, akkor lehetnek melegvérű hüllők, mint ahogy nálunk is voltak.
    A tojással szaporodás már egy elég fejlett módszer, ha gondoskodnak a tojásokról, akkor alig rosszabb, mint az elevenszülés. Így hirtelen csak az immunrendszer jut eszembe hátrányként, amit az emlősök elvileg az anyatejjel erősítenek.

Ha ez megvan, akkor szerintem két dolgon múlik, hogy kialakul-e egy civilizációra képes faj: életmódjuk társas együttlét-e, vagy csak 1-2 egyed él együtt. Illetve van-e olyan testrészük, ami alkalmas tárgyhasználatra.

Előbbi simán lehet, akár ragadozóknál is, növényevőknél különösen.
    Utóbbi kérdésesebb, de szerintem nálunk is voltak olyanok, akiknél ez megvolt (T-rex). Itt azért még fontos az is hogy nem csak alkalmas legyen tárgyhasználatra, hanem a túlélése érdekében ez fejlődjön is.
    Majmoknál az ujjak ereje és ügyessége előnyt jelentett a menekülésnél és a táplálékszerzésnél, így ez fejlődött. A T-Rex melső végtagját talán sosem használta, így az nem fejlődött.

Ez elég kevés tényező, és külön-külön nem is ritkák, így szerintem csak idő kérdése. Ha nem pusztulnak ki, szerintem nálunk is előbb-utóbb lett volna olyan faj, ami alkalmas technikai civilizáció létrehozására. De szerintem ezen az úton sokkal tovább tartott volna. A megüresedett élettér miatt elég sok időt sporoltunk.