Nem olvastam teljesen vissza, így elnézést, hamár volt azoról szó, amiket leírok.
Szóval, mik is a stratégiai hibák az Apple-hél?
1. iPad-nál mániájuk, hogy nem kell beépíteni (sőt, eredetileg szerintük egyáltalán nem kell) USB és kártyaolvasó. Ezt már elég sokan cáfolták, ezért csináltak egy "segédmegoldást": lehet kapni kábeles csatlakozót, azaz egy olyan eszközt, ami szépen kilóg a gépből és azon keresztül lehet USB-s eszközt vagy másik csatival kártyát csatlakoztatni a gépbe. Kappásból megjegyezném, hogy ez az eszköz nem kapható bárhol, itthon pl. még rendelésre se kérhető a márkaképviseleteknél. Megjegyezném, erről annyira nem is szólnak, hogy a legtöbben nem is tudnak róla, nekem is nemrég hívták fel itt a fórumon a figyelmemet rá. Utánanéztem, egy ilyen szett 120 dollárba kerül, ergo ha valaki USB-t vagy kártyát akar csatlakoztatni az agyon dicsért iPad-jához, ki kell fizetnie egy akkora összeget, amennyiért másik típust is vehetne talán, ami ugyan gyengébb sok tekintetben, de ott van benne a beépített USB és kártyaolvasó, ráadásul az még használható is, nemúgy, mint ez a nyakatekert megoldás.
2. Saját bevallásuk szerint ők nem az olcsó kategóriát célozzák meg, mert arra már van jópár, jelentősen olcsóbb típus. Valóban, ez így is van. Az áraik meg is magyarázhatóak bizonyos szinten, hiszen hardveresen messze vezetnek minden más piaci résztvevő előtt. Ezt nem is tagadom. Amit viszont nem értek: hol van abban a logika, hogy egy olyan készülékre, ami a minőségi, drágább kategóriát célozza meg, arra a gyártó nem mer alapon több garit adni, mint 1 évet? Szintén itt hívták fel a figyelmemet, hogy BIZONYOS ORSZÁGOKBAN lehet hozzá garibővítést venni, de ez ugye nem ugyanaz, mintha a gyártó magától vállalná be a 2-3 év garit és ilymódon kockáztatna, hiszen minél nagyobb a gariidó, annál nagyobb az esély, hogy a készüléket javítani is kell.
3. dolog, ami nem ttszik az Apple-ben: a sumákságuk. Kapásból tudok 2 esetet is mondani, amikor nem igazán ildomosan jártak el. Az első a "robbanó ipod-ok" esete: már a hiba jelentkezése elött közel 2 évvel is tudtak arról, hogy a készülékekben használt Li-ion cellák gyakran nem stabilak, mégse tettek semmit, hanem kiadták a készülékek első szériáját velük. Mikor sorban kezdtek robbanni, akkor meg kártérítést ajánlottak a károsultaknak, persze teljes csendben óhajtották elintézni a dolgot, titoktartásra kötelezve a kárvallottakat. Nos, az egyik nem ette meg a babot, kitálalt, nemsokkal rá robbant a hír, ogy valóban, nem csak rágalmazás a dolog, rtöbb készülék is felrobbant. Az Apple látványos vizsgálatot kezdett, majd hirtelen nagy csend. Egészen tavalyig, mikoris a már 5-6 éves készülékek egy újabb adagja robbant, ekkor már gyorsan jófejnek mutatkoztak és visszarendeltek minden első szériás készüléket és kicserélték őket. Persze a dolog arra szolgált, hogy így ők lettek a jófiúk, ezáltal jelentősen kevesebbet buktak, mintha ismét hatalmas botrány lett volna és vesztettek volna a részvényeik értékéből.
A második, hasonló eset: külső meghajtóiknál kisült, hogy az egyik széria hibás, a készülékek tápja megsüti magát tervezési hibából adódóan. A hibát kijavították a következő szériában, kiadtak egy listát, hogy mely szériaszámű készülékeket cserélik emiatt. Nos, idén januárban egy, a listán szereplő készüléknél mit ad isten kijött a szériahiba. A tulaj rákeresett a neten, meg is találta a visszahívást. Bevitte a szervizbe, ahol azonban a következő választ kapta: igaz ugyan, hogy az ő készüléke a visszarendelt szériába tartozik, de mivel csak januárban durrant el a táp és nem decemberben, ezért már nem kötelesek cserélni, visszarendelés ide vagy oda. Ez állítólag a hivatalos Apple állásfoglalás. A dologhoz hozzátartozik, hogy a visszarendelést tavaly szeptember táján adták ki...
Ez mind olyan, amiért én azt mondom, hogy talán az Apple-nek is el kellene gondolkodnia a vevőstratégiáján, mielőtt másokat leminősít.
Láttam, valaki felhozta, hogy felesleges az USB, merthogy a számítási felhő sokkal jobb, abba felteszi az anyagát aztán azt bárhonnan elérheti. Nos, ajánlom figyelmébe az illetőnek a MegaUpload esetét, ami pont ilyen számítási felhő alapú tárolórendszer volt, míg a jogvédők úgy nem döntöttek, hogy akkor most lekapcsoltatják. Én részemről valahogy jobban megbízok egy régi, ódivatú pendriveban vagy egy memóriakártyában, mint egy olyan szolgáltatásban, ami fenntartja magának a jogot, hogy bejelentés esetén töröljön, emellett ha valakinek szúrja a szemét, simán lekapcsoltathatják.