• Papichulo
    "Valóban, 1 évvel elszámoltam magamat, elnézést, 2002-ben még valóban az XP volt a piacvezető, 2003-ban lett az XP."

Amugy az XP is a virusirok paradicsoma volt, hatalmas halom vulnerability kerult elo. Az SP2 korul kezdett normalizalodni a helyzet, de az mar evekkel kesobb volt.

Amugy a "security by obscurity" hiveinek elkeruli a figyelmet, hogy a System 8 es 9 rendszereken is hemzsegtek a virusok, holott annak joval kisebb volt a felhasznaloi bazisa, mint az OSX-nek. Ez utobbira megis nagyon-nagyon ritka a malware.

"Ugyanis iOS-re nem nagyon akad vírusirtó tudomásom szerint."

Dehat iOS-re virus sem letezik, ertsd ezt meg konyorgom!
    Kifejtem. A keszulekedre alkalmazas kizarolag az appstore-bol kerulhet. Ez teny. Ahhoz, hogy ide bekerulhessen egy applikacio, az keresztul kell, hogy menjen egy engedelyezesi folyamaton. Ez ugyan csak feltetelezes reszemrol - bar tobb dolog is alatamasztja - de itt azt is nezik, hogy lehet-e kartekony a code. Ha barmilyen veszelyeset talalnak benne, akkor eszkalaljak az ugyet komolyabb elemzesre. Magyarul itt mar elvegeznek egy joval komolyabb szurest, mint az altalanos viruskereso software. iOS alatt amugy is sandbox-ban futnak a programok, tehat privilege escalation csak valami exploit alapjan kepzelheto el, ami ellen nem tudom, hogy egy viruskereso tudna-e barmit is tenni. Summa summarum, egyelore teljesen felesleges lenne viruskereso alkalmazasok fejlesztese a platformra.

"Az általam említett vírus is iOS-es, de mint mondtam, nem tudom, hol olvastam anno"

Akkor inkabb felejtsuk is el, mert ilyen tudomasom szerint nem letezik.

"Egy cikket kapásból tudok, bár itt a felhasználók "hülyesége" is közre játszik a vírus munkájában"

Ez nem virus. Ez nem tud terjedni. Es ide amugy is egy jailbreak-elt keszulek kell es egy hulye felhasznalo, aki mindenfele warez oldalakon unlock programokat keres...

"Itt a kit 25 font, ami kb. 40 dolcsinak felel meg."

Az USA-ban meg $29. De akkor sem $40-$60 kozott :)