• NEXUS6
    #268
    Egyrészt igen. Ha radikálisan fogalmazunk ez egy arculköpés. Amit itt lassan évtizedek óta propagálnak a fenntartható fejlődésről az egy átverés. És aki hisz benne, annak azt lehet mondani, hogy becsapták és ő is becsapott másokat, de legfőképp magát.

    Másrészt nem, nem azért volt ez mert ez az emberek hibája. Ez fizika. A technikai civilizáció, mindenfajta technológia lényege a környezet átalakítás, ha más szavakkal akarjuk megfogalmazni. Nincs zöld technológia, zöldebb persze lehet, de ez kb akkora különbség, mint ami az igazi rákgyógyszer, meg egy marék élénkítő tabletta, vagy morfium között van.
    Nézzünk egy példát. Hogy a cikknél maradjunk hogy is állítjuk elő a platinát. Veszünk kb 10 tonna megfelelő, platinában gazdag ércet, Ennek kitermelése sem kis meló azért, a szerencse, hogy általában olyan ércről van szó, amiben más fémek is előfordulnak, tehát nem csak platinát fogunk belőle kinyerni. Aprítjuk, zuzzuk a kőzetet. Vizes oldatot csinálunk belőle és elektrolizáljuk, ekkor kijön a réz belőle. A nemesfémek az anódiszabban maradnak, ezért ezt tovább kezeljük. Aztán ezt az iszapot fizikailag kémiailag szűrik tisztítják, ülepítéssel elkülönítik a különböző fajsúlyú összetevőket, mágneses eljárással kiszedik a vas, vagy nikkel tartalmúakat, hevítik, hogy eltávolítsák az illékonyabbakat, Aztán jön a klórsav és a kénsav fürdő. És hogy az így fennmaradó nyers platinát tovább finomítsák rálöttyintenek egy kis királyvizet.
    Nyugalom már mindjárt a végén vagyunk!
    Mivel a királyvíz az ozmiumot, iridiumot, rutheniumot és rhodiumot nem oldja, azok az oldat alján maradnak. A királyvízből vaskloriddal kicsapatják az aranyat, és a maradékból pedig ammónium kloriddal a platinát. Ezt már csak hevíteni kell és tiszta platinához jutunk. 10 tonnából egy egész unciához, az az 31 grammhoz.
    Az hogy mennyibe kerül a platina előállítása munkabérrel miegymással, az kb az átlagos piaci árfolyama. Az mondjuk nem kevés.
    Az meg, hogy ha ebbe belevennénk azt, hogy visszaépítjük az előállítás során elhordott hegyeket, erdősítjük őket, a fák alá macikat ültetünk a fákra mókusokat, akiknek tobozt adunk a két kis mancsába, szóval hogy ez mennyibe kerülne, az kb megtízszerezné a platina és nagyjából minden árfolyamát, amiben ez fő összetevő, ha csak ezt az anyagot nézzük. Pl egy sima katalizátor a kocsiba kitenné a kocsi árának a felét. Ezt sajna nem nagyon bírja el az autópiac.

    Mindez számomra 2 dolgot jelent. Az egyik, amit mondtam, hogy ha komolyan gondoljuk a környezetvédelmet, akkor ki fogjuk nyírni a gazdaságunkat a termelést, a fogyasztást, a fizikai világ jelentette gazdasági következmények miatt. Ha egy hordó pisibe 1 liter bort öntesz, szennyvizet kapsz, ha 1 hordó borba 1 liter pisit, akkor is szennyvizet kapsz, egyszerűen.

    A másik tanulság, hogy ehhez képest a szörnyűséghez képest amit azért művelünk, hogy kapjunk 31 g platinát az űrbányászat maga a valódi, kompromisszummentes zöld forradalom. Az űrben ugyan is nem élnek macik.
    Röviden.