• lapaleves
    hú de meredek. remélem azért nem gondoltad teljesen komolyan. kicsit hosszú lesz a válasz.

ha a föld erőforrásai nem elegendőek, akkor nekünk reszeltek. az gondolom belátható, hogy akármennyi platinát termelünk ki-be a földön kívülről, attól még a talaj tápanyagai vagy a friss levegő nem fognak újratermelődni és szimplán éhen halunk. ez egy népesedési kérdés: vagy folytatjuk agyatlanul mint akármelyik állat, vagy nemzetközi szerződésekkel normalizáljuk a népességet.

mert mi van a vadvilágban: mivel nem túl jók tervezésben addig terjeszkednek, amíg már az egész csorda többé-kevésbé folyamatosan az éhhalál szélén tengődik. jó években kicsit többen tengődnek az éhhalál szélén, rossz években kicsit kevesebben. ezt azért az emberiségnek nem ártana valami tervvel elkerülni. szerintem a "takarékosság" jobb terv, mint ez a "majd lehozzuk a csillagokból" elképzelés.

nem ástam bele magam, de elképzelhető hogy komoly beavatkozásra nem is nagyon van szükség (ha a népesség gazdagon is beáll egy természetes szintre). a jelenlegi népesség kevés kompromisszummal eltartható lenne fenntartható(bb) módon, mondjuk fele ennyi erőforrásból.

a zöld technológiák lényege az lenne, hogy a fűtő-fogyó-üvegházpfuj fosszilis helyett megújuló erőforrásokat használjunk. ebben mi a humbug? ettől függetlenül (bár gondolom nem erre gondolsz) sok a humbug, amikor technológiai megoldásokat erőltetnek ezer éve létező és bevált, bár kicsivel kevésbé "összkomfortos" (és ez maga az ok) faék egyszerűségű módszerek helyett.

az, hogy azt hiszed, hogy "demárpedig a jelenlegi életszínvonalam az etalon", és hogy majd verhetjük az asztalt, hogy az űrből jöjjön a rántotthús, az súlyos hiba. merthogy ez a gondolkodás nem sarkall semmilyen szinten a saját hatékonyságod növelésére. én úgy látom a grafikonokból, hogy a lényeges erőforrások fogyóban, a marshall-keresztek ennek megfelelően magasabbra és magasabbra árazzák őket, gyorsuló ütemben. ebben az úrgolyhós dologban meg nemigen hiszek.

szóval lehet, hogy én vagyok a bolond, de én a fenti logikából következően már-már pánikszerűen és erőltetett menetben próbálom meg leszorítani a saját erőforrásigényemet, ami amúgy (a pénzigényen túl) nem túl nehéz mert jelenleg még minden erőforrás és eszköz elérhető, megfizethető, az életszínvonalbeli kompromisszumok jelentéktelenek.

gondolom nem újdonság, hogy a hatékonyságnövelés komoly és hosszú távú, folyamatos befektetést is igényel. ha nem megy elébe az ember olyan sebességgel hogy a megtakarítás nagyobb legyen a várható áremelkedésnél akkor az kb az adósságspirál jelensége. ha viszont elébe megy, akkor az már folyamatosan termeli a pénzt-megtakarítást (pl szigetelés és gázszámla), amit további hatásfok-növelésre lehet fordítani. az árak növekedése miatt mindig lesz olyan, amit a megspórolt pénzből már megtérülő módon lehet zöldebbre váltani.