Nem azt mondtam, hogy a tablet teljesen leválthatja a PC-t, pusztán jeleztem, hogy a tablet több területen megkönnyítheti a munkát, ahol jelenleg PC-ket használnak. Mint minden technikai újítás, ez is olyan, hogy egyes területeken átveheti a PC-k BIZONYOS alkalmazási körét, de nem mindet!
Bizonyos munkakörökbe (szövegszerkesztés, grafika, stb.), játékra valóban, a PC a nyerő, ez nem vitás, már csak azért is, mert jóval több a bővítési lehetősége, mint egy tabletnek.
Ugyanakkor rendszerinformatikusként volt szerencsém több tablet-tel is találkozni. Anno még pár hónapja is igen keményen tablet ellenes voltam, aztán a kezembe került pár Android 2.4-es gép, illetve nemrég egy 4.0-ás is. Meglepődve tapasztaltam, hogy már egész gyors és valóban, sok dologban megkönnyíti a napi munkát. Jó példa erre a saját munkakörömben az, hogy bárhonnan simán tudok csatlakozni a WiFi egységekre és új gépet tudok engedélyezni. Ehhez eddig vagy egy noti kellett, vagy a telefonon szenvedhettem, mert hiába az 5"-os kijelző, azon nem lehetett rendesen átlátni a kezelőfelületet, hogy arról már ne is beszéljek, ha esetleg konzolosan kellett valamit csinálni. Most fogom a tabletet és amihez eddig akár 10-15 perc is kellett, azt meg tudom csinálni feleannyi idő alatt.
Szórakozáshoz is jó a tablet, filmet nézni egy 7"-os kijelzőn már egész jól lehet, emellett azok a típusok, amik már kaptak külön GPU-t, egész jól használhatóak játékra is. Netezésnél ugyan meg kell szokni azt, hogy érintő képernyőn kell billentyűzni, de még mindig könnyebb a kezelése, mint egy telefonnak.
Azt persze kapásból hozzátenném, hogy nálam a tablet mindenképpen Androidos. Volt szerencsém iPad-ot is tesztelni és bizony sok esetben szívtam a fogamat (nuku FLASH, nuku megfelelő alkalmazások, stb.). Egyébként sem vagyok az almás cég híve, mert piszok módon csinálnak nagyon sok dolgot (jó példa erre a garijuk, hogy a viselt dolgaikról már ne is beszéljünk). Emellett az kifejezetten tetszik, hogy ha kell egy alkalmazás sürgősen, akkor csak szólni kell egy ismerős fejlesztőnek, aki ért a Linuxhoz és általában viszonylag hamar el tudja a kívánt alkalmazást készíteni. Hála a nyílt forráskódnak.