• narumon
    Ez milyen szám?
    Annak nézz utána, hogy ha én téged alkalmazni akarlak és akarok neked 200 bruttót adni akkor az nekem legalább 270-be fog fájni. Ha a vállalkozásnak éppen szarul megy 1-2 hónapja akkor is be kell csengetni a kötelezőket amik fix összegek.
    Ezzel szemben Szlovákiában ez százalékos, tehát ha a vállalkozás 50e forintot hozott egy hónapban akkor annak kell x százalékát befizetni, ha 5milliót akkor annak. Magyarországon ha 50e hoz a vállalkozás akkor kurva nagy minuszban vagy a kötelezők miatt.
    Mondom tovább; ha szlovákiában leadóztad a kötelezőt akkor a maradék a tied azt csinálsz vele amit akarsz. Magyarországon ha leadóztad a közelezőt (mint cég) akkor még el kell játszanod, hogy veszed ki a pénzt ami természetesen szintén adóköteles, tehát eldobsz még egy rakat pénzt, hogy hozzájuss saját adózott pénzedhez.
    Mondjam még tovább? Magyarországon ezermillió kötelező dolgot be kell tartani ami mind pénz pénz pénz. APEH engedélyes számlázószoftver, számlatömbök, hivatalos sorszámozott papírok. Ezek szlovákiában (és szerintem minden más nyugati országban) ismeretlen fogalmak.
    A cégedben használt eszközöket és szolgáltatásokat elszámolhatod, nem úgy mint MAgyarországon ahol telefont csak x százalékig, kocsit x százalékig, stb stb.
    Szerintem nem sorolom tovább.
    Az, hogy kiszúrsz egy adót, hogy nem nagy különbség összességében semmit nem mond a 800 adó rengetegében. A komplett cégköltségek és vállalkozási költségek amik összehasonlíthatatlanok.

Azt már nem is értem, hogy egy szolgáltatás (telefon) ami tervhelve van 27% adóval, hogy tartalmazhat még percenként 2Ft adót, ami nem tűnik olyan soknak de kiszámolva havonta ez kb azt fogja jelenteni, hogy Magyarországon a telefon ÁFA-ja 40%, és akkor ezt megint meg lehet nézni a környező országokkal.

A vicc amikor angliából hazajön haver és azt mondja, hogy basszus itt kurvadrága a tesco, angliában olcsóbban kijön. (mondjuk ezt személyesen is tapasztaltam párszor.)