• Archenemy
    "Amúgy a kommunisták formailag tényleg ateistának mondták magukat, de a valóságban bőven akadt közöttük katolikus, református, és minden egyéb fajta hívő is"

Nyilván a te mágikus vallásosságmérőddel könnyen meg tudod állapítani, hogy ki a vallásos és ki nem az még így ötven év és ezer kilométer távlatából is. Nekem sajnos nincs ilyen csodás gépen, én csak magamtól gondolom azt, hogy aki azt mondja, hogy ő ateista, az az.

"Ami pedig a katolikus egyház szervezetének az ötvenes évek eleji szétverését illeti, az közönséges hatalmi harc volt, amiben a kommunista párt nyert, persze komoly szovjet segítséggel."

Igen, politika volt. Viszont ha valaki fel merészeli vetni, hogy a keresztesháborúk is politika volt, akkor egyből nagy a felhördülés, hogy "jó, de akkor is vallásosak voltak!!!".

namuron:
    "Mai" ateizmus alatt a francia forradalomban született, egyház- és vallásellenes, "harcias" ateizmust értem. Tudom, van, aki csaknem hisz istenben, az egy dolog. A hívők folyamatos és kényszeres pocskondiázása meg egy másik.