mizar1#117
Kezdjük azzal, hogy ismerem a bolygókeletkezési elméleteket.
Fölvetettem azt, hogy a bolygókat maguk a csillagok gyártják le, hogy legyen miről vitatkozni.
Van ennek racionalitása annak ellenére, hogy jelenleg nem ez a hivatalosan elfogadott.
Azt ugyan nem írtam, hogy kipörgette magából, ennek ellenére tévedés, hogy a belehulló anyag forgatja meg a csillagokat.
Az összehúzódó gáz és porfelhő forog egyre gyorsabban, éspedig az összehúzódás folyamata pörgeti föl. Ez a piruett jelenség. Ugyanaz ami a korcsolyázót pörgeti föl ha behúzza a karjait.
A keletkező csillag dob ki magából születése valamelyik fázisában plazma anyagot amely földarabolódik, gömbökké alakul, lehűlése során kialakulnak a különböző kémiai elemek, magukkal viszik a kialakult csillag impulzusmomentumát.
E folyamat miatt a keringésük azonos irányú lesz, stb.
Ez egy elképzelés.
Persze tudom, hogy az elfogadott elmélet szerint az "s" és az "r" neutronbefogással jönnek létre a vasnál nagyobb tömegszámú elemek, valamint a szupernova robbanásoknál.
Csakhogy gondolkodjunk el azon, hogy minden csillag belsejében a hőmérséklet és a nyomás miatt plazma állapot van!
A fölsőbb tartományokban, a csellákban már nincs olyan hőség és nyomás ott zajlik a hidrogén-hélium fúzió. Még följebb már nem esnek szét a calcium, szilícium, vas atomok sem és meg is találhatók ezek a Nap légkörében.
A szupernova fölrobbanásakor is hirtelen hűl le a plazma anyaga.
Szerintem ekkor keletkeznek a magasabb rendszámú elemek és az alacsonyabb hőmérsékleten stabilan meg is maradnak.
Egy biztos, a csillagok mély belsejében csak plazmaállapot van!
Tudom, hogy minden ami más az eretnek dolog és vihart kavar.
Én gondolkodni szeretek még ha égetik is a talpamat ezért.