• halgatyó
    #9
    Végre egy jó hír! Ám nagy üröm az örömben, hogy hatalmas késésben vannak.
    Számoljunk csak:

    150 mikrogramm D+T üzemanyag (deutérium+tricium, ezzel van REMÉNY egyelőre beindítani a fúziót) azt jelenti, hogy 9*10^18 db D és 9*10^18 db T atom lenne a kicsiny gömbben. (a gömböt burkoló fémrétegről nincs szó a cikkben, de a korábbi kisérletekben volt ilyen, ennek tömege nagyobb, mint maga az üzemanyag)

    Nem nehéz kiszámolni, hogy amennyiben 1 D+T fúzió során kb. 22 MeV energia keletkezik, akkor a fenti 150 mikrogramm D+T anyag HA VALAMENNYI üzemanyag fúzióba lép (ami messze lesz a valóságtól),
    akkor is csak 32 Mj energia keletkezik, ami első ránézésre meghaladja a lézersugár energiáját, ám az 1,8 MJ lézerimpulzushoz jóval nagyobb pumpáló energia kellett.

    Másik gond az, hogy a keletkező energia több mint 2/3-a nagyenergiájú neutronok formájában jelenik meg. (Ez a gond kezelhető, de nem túl egyszerű. Jelentős sugárvédelmi problémákat okozhat)

    Következő gond a tricium elkészítése, ami GAZDASÁGOSAN jelenleg nem megoldott.

    Gondolom, később áttérnek majd a Li+D üzemanyagra, amihez viszont még nagyobb lézerimpulzus kell majd.

    További gondnak tartom, hogy a cikkben említett 23 mikrosec impulzus túl hosszú. Korábbi olvasataimban 10^-9 sec időtartamú, speciális alakú impulzus szerepelt, ezt 30 évvel ezelőtt így látták.
    A lézernek nagy gondja, hogy a plazma egy bizonyos töltéshordozó-sűrűség felett 100% hatásfokkal veri vissza a fényt egy bizonyos hullámhossz fölött. (ez a határhullámhosszhoz tartozó frekvencia kb. arányos a töltéshordozó-sűrűséggel)
    Emiatt amikor a kicsi gömb már a fúzió környékén szükséges sűrűséggel (+nyomás és hőmérséklet) rendelkezik, már rég csak a fénynyomás nyomja összefelé, meg az a befelé mozgási lendület, ami kezdetben alakult ki, amikor a gömböcske külső rétege lerobbant.

    Szóval kb. 30 évvel vannak lemaradva. Kár. Talán az usákoknak erre kellett volna jobban koncentrániuk, de úgylátszik fontosabb volt a kamatos hitelpénz-maffiát ráerőszakolni a világ többi, még fejődőképes és tisztességes részére.