• Caro
  #39
  A mágneses fúzió hívei mindig azzal jönnek, hogy az inerciálisat senki sem gondolja komolyan, és fegyverkísérletnek tartják.
  Én egyáltalán nem írnám le ezt a módszert, de igaz, hogy 10-25 Hz-en terveznek üzemeltetni egy ilyen berendezést, ami ezekkel a lézerekkel eléggé unrealisztikusnak tűnik, de félvezetőkkel talán lehetséges.
  A folyamat gyorsasága miatt pedig 32 MJ egyáltalán nem olyan kevés, bár a reakciótermékek kevés impulzust hordoznak, így még ennek ellenére sincs kitéve a kamra olyan nyomásterhelésnek, mint a mágneses fúzió esetén... ott ugyanis a tekercseknek 'nyomódik' a plazma.
  Valójában ez úgy történik, hogy ha felfuttatják az áramot egy tekercsben, abban feszültség keletkezik, aminek egy része képes a plazma belső nyomását kompenzálni. A mágneses tér "nyomását" elég egyszerű számolni, B^2/2mu_0, ezt tartja a szerkezet. Sajnos általában a mágneses tér nyomása rosszul hasznosul, erre van egy szám, amivel ezt jellemzik, bétával szokták jelölni, és általában 1 és 10% között mozog az értéke.
  A fúziós energiatermelést kb. 1 és 10 bar között képzelik el, amire kb. ki is jön a 100 bar mágneses nyomás, 5 T-s tér mellett.
  Halkan megjegyezném, hogy az 50-es és 60-as években voltak olyan berendezések, ahol a béta 70-90% körüli, de olyan is ahol 100% volt, vagyis tökéletes volt a hasznosítás.
  Van ugyan tokamak, ami 40%-os bétát elért (START), de ez radikálisan máshogy épül fel, mint pl. az ITER.
  Ez lehet kicsit off volt, de remélem sikerült néhány tévhitet eloszlatnom :)