glkb0iab9cwfxwfikpr4.png
Wargame series (Red Dragon)

Magyar nyelvű bemutató.
  • molnibalage83
    #2553
    Pedig van. Amennyire fel lett skálázva a harckocsik mozgási sebessége, ahhoz képest az ATGM-ek sokkal, sokkal lassabbak. Terepen egy harckocsi 15-20-as tempó felett ritkán megy, ha tüzelni is akar. A játékban meg 55-70 km/h-val száguldoznak. Ehhez képest mérd le, hogy egy TOW hány másodperc alatt repül le cirka métert. Ilyen tempó/távolság arányosítással minimum kétszer gyorsabbnak kellene lennie...

    A hk ágyúk távolsága inkább a valóság fölé van lőve, mert akkoriban és ma is kb. 2 km-es távolságú tűzpárbaj a realitás lövegggel akkor, ha a cél is áll meg a támadó harckocsi. Namármost, amikor 2275 méteren egy harckocsinak mozgás köznen 80-90% feletti calc ACC van, az ATGM-nek meg ennél kisebb, akkor elfog a röhögés. Mozgó cél ellen van 2,2 km-en is ekkora pontossága. A valóságban mozgó célok ilyen távolságban szinte vaktában lövöldöznek... Mozgó vs mozgó cél leküzdése a mai csúcs harckocsikkal is kb 1,2-1,4 km távolságban realitás. A '80-as években ez 1 km vagy alatta volt.

    A valóságban meglevő ATGM range előny sehol nincs a játékban, mert az összes térkép szinte úgy készült el, ahogy és a mozgó célok ellene negatív bónusz miatt az összes ágyú kurvára felül van modellezve.

    Azért volt szükség, hogy legalább fire support szerepkörben legyen értelmük és legalább minimális arányosság legyen a 25-50CP és a 60CP-től felfelfe levő A kat. hk-k között.

    A baj az, hogy ALAPVETŐEN el lett baszva az ALB-hez képest. Ott pontosan olyan base ACC értékek voltak, hogy az ATGM-knek megvolt a range előnye - csak a legdurvább hk-nak volt 2275 méteres lőtávja, de még azok közül is egy kézen megszámolható volt így fejből az, hogy melyiknek volt 45% feletti ACC. Tehát azok a számolt találati arányok, amikor most RD-ben 2-2,2 km-nél megvannak, azok ALB-ben 1,5 km táján voltak. Reális volt.

    A szomorú az, hogy az Eugen és sokan mások képtelenek belátni. Mivel az ALB-ben sem volt mozgó egységek elleni ACC penalty, ezért inkább alálőttek a pontosságnak mindenhol és ez jó volt. Az RD-ben teljesen átestek a ló túloldalára.