glkb0iab9cwfxwfikpr4.png
Wargame series (Red Dragon)

Magyar nyelvű bemutató.
  • Kacyking
    Nos, akkor vágjunk is bele a lecsóba. Kezdjük, mondjuk az észak-koreaiakkal (a kelet- németekről írtam már lejjebb). Sajnos elég sokáig húzódott ez az iromány, nem volt elég időm írni és le is kellett tesztelni, amit leírtam játékban, de most itt van.
    Észak-Korea első és legnagyobb előnye az ugyan az, mint a hátránya. Az elmaradottsága ugyanis a játék a technikai hátteret bónusz százalékokkal jutalmazza. Ez Észak-Koreánál egészen pontosan 40% extra cuccot jelent, ami igen hasznos.
    Most röviden bemutatnám a deckemet, de létezik természetesen sok-sok más összeállítás is, elvégre ez ennek a játéknak a szépsége, ezekre időnként lehet fel is hívom a figyelmet. Később lehet, leírok néhány taktikát is, amit mostanában tesztelgettem.

Magát a decket ezzel a kóddal lehet importálni, ha valaki saját szemével szemrevételezné inkább:

rPhQ5yFRymYL7swReU4wCpxFRzkLyL5jkzrlEuCZQ8Cfi+xZYhuWKJfmjjaRUREAiALqEu0z6Z9PcYskVmVzaBhhLcW9DiCWwA==

Logisztika:

Command egység:

Cho’nma-Ho CV(4db) (120pt)
    Ez egy egyszerű olcsó tank, amit maga a Nagy Vezír hegesztett össze a sufniban. Sokat ne várjon tőle senki, de a pofonokat (tüzérség, kósza Carl Gustavok stb.), mint az alternatívák. ÉS csak 120 pont tehát kifejezetten olcsó. És ezért kapunk egy könnyű páncélzatú tankot egy elmegy ágyúval, ami jó esetben maximum túl közel ólálkodó felderítő gyalogosra lő rá. Na jó ez az ágyú egy sz@!, de legalább van KP VT-nk a tankon. Itt megjegyezném, hogy talán 1-2 tankot leszámítva a koreai barátainknak mindenen van KPVT ami nagyon hasznos tud lenni. Nem egyszer daráltam már le vele túl közel ólálkodó helikoptert illetve gyalogság és könnyebb járművek, nagy tömegben tankok ellen is hatásos.

FOB: (1db) (75pt)
    Természetesen ez nem sima FOB. Ezt maga a Nagy Vezér látomásának megtestesülése…

Ellátmány:

Mi-4 (11db)(30pt)
    Ne is firtassuk a témát az egyetlen jó dolog benne, hogy van nekünk ilyenünk méghozzá olcsón és nagy számban a bónuszoknak hála. Ezért a kis teljesítményt párokban való használattal próbálhatjuk kompenzálni.

ZIL-130 (14db)(15pt)
    Ugyan az igaz erre, mint a helikopter társára.

Gyalogság

Na, itt aztán tökéletesen érvényesül a bőség zavara. Egyetlen hiányosság a konkurs hiánya, de azt ellensúlyozhatjuk 22db (!!) frissen 16AP-ra buffolt 20-ba kerülő fagottal. Most csak az általam használt egységeket mutatnám be azoknak is csak a 90’-es változatát. A bemutatottakon kívül van még lángszórós gyalog és valami hátrasiklás nélküli löveget használó izé, de azt nagyon nem ajánlanám. Ezen kívül van igla is, ami nálam hol bekerül, hol kikerül némi plusz gyalogos élőerőért, most éppen kikerült.
    Az érdemes még tudni az északi gyalogságról, hogy kifejezetten erős. A 90’-es cuccaik már bőven megütik a mércét páncéltörő kapacitásban is ezen kívül hiába sokkos vagy elit a megkapott bónusz miatt még így is egész sok van belőlük.

Yuckjeondae 90’(11db)(30+10pt)
    Elit nagy ütőerejű gyalogság. Én a magam részéről az ilyen gyalogságot magáért szeretem ezért BTR-60-ban szállítom, hogy a lehető legolcsóbb legyen, de a lehető legmobilisebb is. Egyenrangú ellenfele nyugati társainak, csak míg azokból 6-8 db addig belőlük 11db van.

Jeogockdae 90’ (17+11db) (31+25 illetve 30+20pt)
    Két slotot használok belőlük. Az egyiket Mi-8-ban, hogy legyen valami gyors mobilis desszant némi tűztámogatással a másikat BTR-80A-ba. A gyalogos sokkos tehát kifejezetten hatékony a felszerelése is jó egyaránt tankok és gyalogság ellen. Ezt is igen nagy számban lehet bevetni még így erősebb szállítójárművekkel is 11-11 tehát összesen 22db-unk van belőlük.
    Bochongsu (17db)(10+20pt)
    Egyszerű sima és nagyon olcsó tömeggyalog regulár képzettséggel és az ennek megfelelő fegyverzettel, igazából maximum néhány ház őrzésére lehet felhasználni illetve élő pajzsnak a rendes gyalogság előtt. Nem is használnám, ha nem lenne egy olyan egyedi szállító járműve, mint a VTT-323 Hwasung-Chong.

Fagot (22db) (15+5/10pt)
    Olcsó nagy tömegben rendelkezésre álló ATGM szerűség. Leginkább megfélemlítésre lehet használni. Ha az ember nem tudja, milyen rakéta jön felé, csak azt látja, hogy 8db rakéta akkor hajlamos a visszavonulásra. Amúgy erre a dologra bgabor911 hívta fel a figyelmet. Nálam különösebben nem működik, mert már egy rakéta mozgásából megállapítom meg abból milyen csíkot húz, hogy melyik rakéta is az.

Szállító járművek

Most a mi-8-asra nem térnék ki, mert mindenkinél van. A BTR-80A kicsit ritkább, de igazából egy gyors jármű, aminek van egy kifejezetten jó 30mm-es gépágyúja. A BTR-60 is gyors csak azon talán NSVT van csak. Az igazi gyöngyszem A Hwasung-Chong vagy mi. A KPVT miatt nem védtelen a közel jövő helik és szállítójárművek ellen, gyalogságot is egész jól viszi, de a lényeg rajta a föld-levegő rakéta. Maga típus amúgy az egyik legtöbbet macerált típus. Eredetileg strela 2 és sosung-po is volt rajta aztán kettéválasztották a két fegyverrel lett 2 db ilyen szállítójárművünk. Ezután a strela 2-őt 3 cserélték akkor igazán hatékony volt, most pedig a legutóbbi patchel ezt kicserélték valami 9M fene tudja mire, tulajdonképpen a sima BRDM-2 Strela rakétája 10%-al kevesebb ACC-al. Nem túl pontos, vagy nagy erejű, de ott van mindig a gyalogság közelében és elég sok is van, menet közben is lő. Maga a platform amúgy egész jó úszóképességekkel is rendelkezik.

Support:

Ez a rész nekem mindig is problémás volt. Én 3 slot légvédelmet és 2 slot tüzérséget használok. Nehéz-közepes rakétás és gépágyús légvédelmet valamint rakétás és hagyományos tüzérséget. A fő problámám pedig a BM-24 VTT-323 mortar és KOKSAN hármas okozza. Folyamatosan variálom épp mire van szükség, de mostanra nagyjából mindig BM-24 + mortar párost használom.
    Ez É-Koreánál a következő jelenti:

BM24(6db) (50pt)

Napalm rakétás tüzérség, 2db 3-as csoportban szoktam használni vagy egyesével egy nagyobb terület befedéséhez. Nem olyan erős, mint a Buratino, de annál jóval nagyobb range van.
    VTT-323 120mm(8db) (40pt)

Nincs sok minden egy sima 120mm-es mortar. Kb ugyan azokkal a statokkal mint az összes többi, csak itt sokkal több van belőlük.

PON’GAE2 (8db) (55pt)

Régen nagy előnye, volt a nagy robbanóereje, de mostanra a többit felhúzták mint 9-re ezt pedig levették 10-ről 9-re. Így maradt egy eléggé közepes nehézlégvédelmünk, csak 2db rakétával, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindenhova 1-2 Zil kíséri.

PON’GAE 3 (8db) (50pt)

Egy sima Strela-10M. Infrás és egész sok van belőle egész olcsón.

M1992 SPAAG (8db)(55pt)

Radaros SPAAG kifejezetten jó 2800-as rangel heli ellen. A pontossága pedig a tűzgyorsaság miatt kifejezetten jó. Van egy kisebb hatótávú, olcsóbb és radarnélküli változata is.

Tankok
    Ez a rész kicsit necces. A fejlesztők igen nagy jóindulattal adtak T-90S harckocsit, amiről szerintem legfeljebb csak álmodhatnak a mai napig. De ezen túllendülve a többi cuccok csak támogatni tudja a T-90-ent illetve golyófogónak jók az áruk miatt.

T-90S (3db) (175pt)
    Ugyan az a tank, mint az orosz T-72BU csak a SVIR rakéta maradt ki ezért 5 ponttal olcsóbb. Illetve az É-kor bónusz, miatt 3db is behozható belőle, ami azért nem rossz.

CH’ONMA-HO IV (2*14db)(65pt)
    Először egy kis érdekesség. Amennyiben információim pontosak a tank neve pegazust jelent. Miért neveztek el egy ilyen mesebeli lényről egy tankot? Az ok nagyon egyszerű, hitük szerint Kim Ir Szen ilyenen lovagolta védte meg a kapitalista-imperialista gonosz amerikai katonáktól az országot.
    Maga a tank az, ami egy másolt T-62-es. Nem túl pontos és nem is túl erős a páncélja sem túl jó, de legalább a mienk. A t-90 tűzfedezetére használható, önálló akcióra csak korlátozott mértékben lassúsága és a fenn említett hiányosságai miatt.

SINHUNG (22db) (25pt)
    Nos, ez egy tankszerű izé. Különleges képessége a mozgás illetve úszás. Speciális esetekben akár még találat elérésére is képes lehet az ellenség 100m-es körében. Legalább sok van belőle nagyon olcsón. Van rajta Sosung-Po nevezető csodarakéta is. Ez annyiban jobb, mint a Malyutka(most hirtelen nem tudom, hogy kell írni), hogy nagyobb eséllyel megy az ellenséges célpont irányába, cserébe néha még a könnyű járművek leküzdésére sem elég 1 találat…
    Miért van akkor bent? Mert olcsó, sok van belőle és úszik. Tehát ha kombináljuk ezt a gyalogsággal és egyéb úszó alkalmatosságainkkal remek kis tűztámogatást tud adni az épületekben megbúvó imperialisták ellen. Illetve nagyon jók előretolt egységként. Elvégre, ha beléjük áll egy milan, HOT vagy TOW nem igazán ejtünk értük könnyeket, ha cserébe a t-90-esünk komótosan agyonlövi a kellemetlenkedőket.

Recon

MD500 recon heli (6db) (65pt)
    Sima egyszerű felderítő helikopter semmi különleges.

M1992 felderíti páncélkocsi (???) (8db) (45pt)
    Very Good optika, konkors, gránátvető és tud úszni is. Mi kelhet még? Jah és csak neki van eme remek rakétából szóval megbecsülendő tákolmány.

Jeonchaldae (2*6db)( 25-15 és 25+10pt)
    2 fős recon team. Remek rejtőzködő képességgel. Mi-4 és BTR60-as szállítójárművekkel használom. Ha ezek bebújnak valami bokorba, hát ember legyen a talpán, aki kiszúrja őket. Nem biztos, de talán ők az egyedüli női egységek.

Járművek
    TO-55 és ZSU-57 a többit el is lehet felejteni. Nálam most ZSU-57-ből van két slot .

ZSu-57-2 (2*17)(20pt)
    Nagyon megszerettem ezt a kis járgányt. Legalább 2-es csoportokban csatárláncot alkotva sikerrel lehet kipucolni egész erdőket. Ugyan ezzel a módszerrel elég kis ráfordítással párokba némi közöket hagyva igen nehezen „átsunyulható” az ellenséges gyalogság számára, nem egyszer 2 db ZSU-57-es sikerrel ölt meg egyszerre 2-3 elit gyalogot is, sérülés elszenvedése nélkül.

Helikopterek
    Ez a legnagyobb gyengesége szerintem É-Koreai hadseregnek. Nincs semmilyen helikopterük, amik bevethetők erősebb tankok vagy más helikopterek ellen. Így tehát csak suppressre illetve pofonfogónak alkalmazhatók. No meg gyalogos hentelésre. Erre a célra viszont kifejezetten jófélék. Én csak a Mi-25-öst alkalmazom, de azon kívül vannak még más típusok is.

Mi-25 (8db) (60pt)
    Régen viccesebb volt akkor csak 40-be került, emlékszem az első meccsemet É-Koreával menetem
    4 vs 4 –be 6 random emberrel molnival egy csapatban és a végén ezeknek a cuccoknak a gyors beküldésével meglepetésszerűen kiütöttem 3 kommandot és így épphogy feltikkelt győzelemig a pont. Páncélozott járművek ellen csak korlátozottan alkalmazható egyedül a puha célpontok megsemmisítésére illetve páncélzata miatt nagyobb koalíciós helikoptersereg élén, mint indikátor illetve rakétafogó.

Repülők
    Nos, némileg –hmmm- elaggott a légierő. De használható, ha ügyesen használjuk.

Míg-23ML(3db elit)(95pt)
    Olcsó, elit, és van. Párban van esélye 50%-os veszteséggel kalkulálva a modernebb típusok ellen is. Helikopterek ellen gyenge az R-60M így azok ellen nem javaslom, hogy beküldjétek. ÉS mindig legalább 2 de inkább mint a 3 menjen különben lepuffantják őket.

Míg-29 9-12b (3db rookie)(130pt)
    Régen nagyon nem szerettem mivel nincs semmilyen radaros rakétája. De mostanra kifejlesztettem a taktikát. a Míg-23-assal vegyese bevetve igen hatékony. Míg a 23-as egész távolról lő addig a 29-es a közelharc mestere. Jól fordul és nagy robbanóerejű az infrafejes rakétája talán a míg-25 után a legnagyobb. Elég keményen le tudja robbantani a heliket mivel egyszerre lő rá a két fajta infrás raksival meg a gépágyúval is.

Su-25k (3db)(110pt)
    Egy sima Su-25, egyetlen különbség e között és a többi piros ország gépe között, hogy erről lespórolták a 240mm raksikat. Tankvadászatra kifejezetten jó.

F-5 (5db) (60pt)
    Ez egy régi míg-15-ös, de legalább van napalmja és nem különösebben drága. Más gépekkel keverve szoktam bevetni így csökkentve a veszteségeket.

B-5 (3db) (160pt)
    A játék leg kegyetlenebb bombázója. Régen sokkal durvábbat ütött azóta nerfelték a bomba erejét és a gép árát is növelték, de még mindig nagyon kemény. Meccs elején 1-2 ilyen el tudja dönteni egy városért folytatott harc kimenetelét. Maga a gép amúgy tökéletesen leírja mi is az Észak-Koreai hadsereg. Adott egy szovjet cucc (Il-28) annak a butított változatát licencbe gyártotta kína H-5 néven és ennek az exportváltozata jutott el 20-30 évvel később Észak-Koreába.

Kicsit hosszabb lett az egységbemutatást, mint terveztem, de remélem azért fogyasztható méretű maradt.

Utoljára szerkesztette: Kacyking, 2015.04.05. 09:52:55