glkb0iab9cwfxwfikpr4.png
Wargame series (Red Dragon)

Magyar nyelvű bemutató.
  • Molnibalage
    Játékegyensúlyra...? Hát, ezen jót mosolyogtam... :)

A gigapatch előtt a vörös légierőt A kategóriás NATO légierővel is kordában lehetett tartani. Most USA A kategóriás erőkkel és sima NATO erőkkel szinte lehetetlen 10 v 10-ben...

Balansz az, hogy a valóságban 1987-es konfigos Szu-27 nem proto, de az 1985-ben már eléggé elterjedt F-117 az...?

Balansz az, hogy a USSR A deck vehet 4 (!!) db R-77-es rakétával rohangáló vadászt, ami még csapásmérése is jó, a jenki F-15E-ből 1 card/1db van, AIM-9M-mel és nem BVR fegyverzettel. 1 XP miatt szarra sem jó Mk-84? Úgy szórja szét, mint vető a fűmagot. Nem véletlenül nem használja senki. A MiG-29M meg hullámokban jön, elég gyakori egység.

A többfunciós Horneten is csak AIM-9 van, ehhez képest mindkét MiG-29-en BVR fegyverzet van, és emlékeim szerint a MiG-29 alapváltozatán négy darab R-27R, mikor csapásmérő fegyverzettel legfeljebb kettő mehet, ha a középső szárnytartón visz 500 kg-ot és a belsőn van R-27R. Eleve baromság a multirole MiG-29...

A US A cat előnye az volt régen, hogy vadászokkal jól uralta a légteret, most meg 1 card F-15C van. Anyád... Ezzel szemben igaz, hogy 1 XP-vel, de már 1 cardból megvan a két Szu-27, viszont emiatt az irgalmatlanul felbuffolt MiG-25-ből lehet többet hozni vagy bármi másból.

Balansz az, hogy C kategóriás MiG-21bisz R-27R-rel halomra mészárolja a NATO csapásmérő gépeket és képes felvenni a harcot A kategóriás gépekkel is...? Megáll az ész...

A valóságban legfeljebb dispenseres MiG-25PDSz (nem minden gépen volt) F-15C szintű ECM-mel bír, de a nem jenki F-16 gépeknek N/A ECM-je van.

Még a NATO oldaon belül is vannak érdekes húzások. Az F/A-18A és ATGM-es AV-8 között alig van árbeli eltérés, asszem 135/120 az áruk. Csak éppen azonos rakétából többet visz az Hornet, gyorsabb is és egy rácsapás alatt ugyanúgy kettőt indíthat. F/A-18A gyakori látvány, ATGM-es AV-8-at soha nem láttam, egyszer próbáltam ki. Na, annyi elég is volt.. Akkor inkább A-10...

A Szu-25-nek pontosabb ATGM-je van, mint a A-10-nek (ok, legyen) csak éppen van rajta légiharcrakéta is. A pusztán infrás NATO vadászoknak képes visszalődi és az AAM helikkel is boldogul.

Röhög a vakbelem. Ez nem balansz, ez balfaszkodás. És ezek csak a légierős és legsúlyosabb példák. Totál koncepciótlan ÉS nem valósághű. Ebből már önmagában is egy súlyos lenne, nemhogy a kettő együtt...

-----

Játékegyensúly az, hogy a PACT oldalon az ATGM-es orosz tankok szinte mindent erőlködés nélkül hentelnek le a csúcskat tankok kivételével mindent...? Nem kell, hogy öljenek sok esetben, mert ATGM találattal is zúzzák le a morált olyan távról, hogy esély sincs tüzelni rájuk, még a királykategóriás NATO hk-kal sem.

Csak a MIIP Abramstól kezdve van ellenfelük, apró hiba, hogy asszem már 65-ért is van ATGM-es tank 12 körüli páncélzattal. NATO oldalon ennyiért van a csigalassú Chieftan Mk.10, ami csak védekezésre jó, és a M60, aminek páncélvédettsége elég gyenge az árához képest, AP powerje harmatos. Na, ezeket zavard neki az ATGM-eseknek. További előny, hogy az ATGM-mel képesek a légvédelmi egységeket távolról elkapni, ami után jöhetnek a helik vagy repcsik...

A 60-be kerülő T-72 Jaguarnak kb. olyan páncélzata van, mint az legjobb M60-nak, csak éppen kisebb és talán gyorsabb is. A legfontosabb difi meg asszem a 16-os AP power. Mégg csúcs hk-re is veszélyesek. Az M60-nal még a középkat PACT harckocsiknak is nekinemmi sokszor öngyilkosság. NATO oldalon én gyakorlatilag MIIP Abrams alatt nem használok semmit, legfeljebb Chieftain Mk10-et, mert 14-es páncél és a pontos és viszonylag erős löveg miatt úgy, ahogy elmegy. Minden más hk. ezalatt a hulladék kategória, semmire sem jók, még gyalogsági támogatónak sem nagyon.

Az oroszk hk-k közül sok tehát brutálisan páncélozott ATGM platform, pontos (8 alatti ACC nincs is) s néha még sok rakétával is. NATO oldalon egy ilyen van, a jenki proto MBT-70, de ez sem túl potens. Legalább azt megcsinálták, hogy MIIP Abramsból kettő elérhető. Addig normális jenki pc. erős összes sem lehetett rakni, csak NATO-t de úgy, hogy "mindenkitől egy kicsit" elven.

Harci heliben az a AH-64 kivételével mindent visznek a keletiek, ez tiszta sor, a Mi-24 tuti kis cucc volt. Csak valahol vicces, hogy egy szárazföldi játékban teszik be a Hellfire-es (!) Seahawkot, de a valóságos Hellfire-ös Super Cobra az nincs, iTOW a csúcs. Micsoda balansz... Ezzel szemben a sima Mi-24 lőtávja 2800 m. Köszi...

Egyedül az felderítő gyalogsága az a PACT-nak, ami botrányosan szar, meg az infantry papíron gyengébb, de valahogy a 15-ös Kurstjagert (16 ACC és CQC fegyverrel!) is néha elég nímand PACT gyalogság öli halomra... Az egy lövéssel egy infantry csoportot kinyíró Speznaz sem gyenge, főleg low cost játékban. Hiába van lángszóros és napalm vetős is a NATO oldalon, ezek közelében nincsenek ennek.

A gyalogsági szállító járművek terén is ár/érték arányban az orosz vasak jobbak szerintem. Szép, hogy a jenkiknek van M2 meg proto M2, csak éppen a PACT ATGM miatt ezek szinte soha nem jók semmire, meg az arty igen hamar lezúzza a morált. ATGM-es hk ellen esélytelenek szinte mindig.

Összességében ezért, és a nagyon hullámzó színvonalú csapattársak miatt álltam le a játékkal. Inkább fejlesztem a Falcon MOD-ot és várom a RD-t :)

Néha néha talán felnézek majd a magyar srcáokkal tolni, vagy 1 v 1-et (esetleg rankedban) tolni egyet. Ott senki másra nem foghatom, hogy miért kapok ki.