• kvp
  #59
  "A világegyetemben csak fényt meghaladó sebességgel van értelme utazni, információt küldeni. Sokan abban reménykednek, a jövőben majd bebizonyítják, hogy ez lehetséges. Szerintem meg az bizonyosodik be, hogy ez lehetetlen még az Alien-eknek is. Tehát hiába van rengeteg élet az univerzumban, soha nem fognak kapcsolatot teremteni."

  Nem kell a fenynel gyorsabban haladni ahhoz, hogy gyorsan jussunk el egyik pontbol a masikba. Egyreszt kello energiaval le lehet roviditeni az utat (a ter meggorbitesevel), masreszt az is eleg ha az utazok szamara telik el keves ido, tehat a kozel fenysebesseg miatti ido lassulas is eleg lehet. Harmadreszt egy civilizacio ugy is donthet, hogy fenysebesseg alatt terjed, legfeljebb soha nem fognak kommunikalni az uj koloniakkal. Tuleles szempontjabol ez is eleg es onnantol eleg nagy az eselye, hogy elobb-utobb valamelyik kolonia telepesei belebotlanak mas eletformakba is.

  A kozel fenysebessegu utazashoz pedig megvan a tudasunk, csak donteni nem dontottunk meg ugy hogy meg is lepjuk. A Bussard ramjet egy hasznalhato megoldas es egyes elemeit mar tesztelik. Ebbol akar mukodo csillagkozi urhajo is lehet. Perse johet egy modernebb technologia, de ami most van mar az is alkalmas a terjeszkedesre.

  Az igazi gondunk az, hogy a tejutrendszer szelen vagyunk, tehat egy kis csillagsurusegu teruleten. Igy joval kisebb az eselye annak hogy valaki belenkbotlik vagy a forditottjanak. A radiozaj figyelese pedig nem olyan jo otlet amilyennek tunik, mert egy fejlett civilizacio csak feherzajt kelt a fejlett technologiaja miatt vagy meg azt sem. Keves az eselye, hogy egy masik civilizacio is direkt hosszu idon at sugarozzon szamunkra felismerheto jeleket, altalunk figyelt iranybol es frekvenciakon, tovabba azok teljes szorodas nelkul elerjenek hozzank. Eselye van, de annak azert nagyobb hogy keszitunk par csillagkozi urhajot es elkezdunk terjedni a galaxisban.

  ps: Onnantol hogy egy kolonia elindult es mar nem tudnak rendesen kommunkalni a szulobolygojukkal mar kulon kulturanak tekinthetoek. Bizonyos szamu generacio utan pedig kulon fajnak. Ha kozben odaernek egy bolygohoz es letelepednek, akkor a kornyezethez valo alkalmazkodas ezt tovabb gyorsithatja. Ennek ellenere ezek az eltero kulturjau es genetikaju fajok kozos ostol szamaznak, mint ahogy a foldon az osszes emlos is a mokuscickanytol. Ez a lassu es kommunikaciomentes terjeszkedes is lehetove teszi a vilagur meghoditasat, de nem emberi leptekben.