• torreadorz
    #39
    Sőt, valójában azt se tudjuk mennyire volt véletlen. A pánspermia elmélet alapján máshonnan is idekerülhetett az élet nem kellett hogy itt fejlődjön ki.
    Ezen túlmenően, ha egyszer egy faj olyan szintre fejlődik hogy képes a csillagok között utazni, akkor ez később simán vezethet egyfajta "élet robbanáshoz" az univerzumban ha széthagyják a szemetüket.

    Itt igazából az emberi viselkedésből indulok ki, coca-colás dobozt ma már a legabszurdabb helyeken is találnak az emberek, pl. egy "frissen" kiásott egyiptomi királysirban és igy tovább. Hasonlóan ha egy idegen faj kalandozik a galaxisban és szerteszét hagyja a szemetét amin rajta van pl. a "nyála" stb egyéb szerves anyagok, akkor ha a bolygó amúgy életbarát akkor ez könnyen válhat az élet alapjává.

    Ebből következően számtalan oka lehet hogy az élet nagyon is gyakori a galaxisban, csak mi még nagyon fejletlenek vagyunk.

    Másrészről, mivel beleszülettünk az ismert világba, limitálva vagyunk hogy észrevegyük más értelmes élet jeleit. Például amikor felfedezték a kvazárokat akkor egyből levezettek egy elméletet hogy az hogy alakul ki magától a "természetben". Senki nem gondol arra, hogy az lehet pl. egyfajta erőmü is. De ugyanigy, egy szupernova is lehet egy idegen faj "atombomba" kisérlete amikor is felrobbantanak egy csillagot, de a jelenlegi technikai szintünk nem teszi lehetővé hogy megállípitsuk, hogy ez egy "természetes" folyamat, avagy valaki előidézi.