pjke#43
Szerintem inkább cáfoltalak, Bár úgy látom akkor abban egyet értünk, hogy a világ elhanyagolható része az anyag amit ismerünk, a nagyobbik része ismeretlen, kimutathatatlan, kimérhetetlen, de semminek nem hívhatjuk, mert talán van hatása ezért valaminek nevezik, ami szerinted más nem is lehet csak anyag. Bár ennyi erővel rütyütyünek is elnevezhetjük, a lényeg, hogy bele férjen a világnézetünkkel megegyező elméletekbe, feltételezésekbe, de ez olyan mint a matekban az x-et másként elnevezni :)
De a lényeg, hogy ezt szerintem cáfolja:"A Valós világban nincs isten, mert a Valós világ maga az anyag.
Anyagra csak anyag, vagy anyagi tud hatni.
Az isten vagy a szellem nem anyagi a képzet szerint, tehát az egy dolog, hogy nem létezhet mert e világ anyagi, de ha történetesen létezne akkor sem tudna hatni az anyagra." Nem tudom mi alapján állíthatod, hogy anyagra csak anyag hathat, hiszen világunk feltételezések szerinti kb. 74%-át nem ismerjük. Az Isten "összetételét" szintén nem ismerjük, de feltételezzük, hogy az anyagi világon "túl" is létezik és persze a keresztyénség egyik alapvető tanítása, hogy Jézus maga Isten aki emberré lett, egy "része anyagivá vált" egy időre. Akkor még a te elképzelésed szerint is beleférhet, hogy hatással lehet az anyagra.