• Buco
    Szerintem mindenképp a letöltésen alapuló terjesztés lesz meghatározó a jövőben. XboxLive, PSN, Steam, Origin, stb... Az állandó online státusz sokkal közvetlenebb és (warez szempontból) kontrollálhatóbb kapcsolatot jelent a szolgáltató és a fogyasztó között. Egy közepes jövőbeli netszélesség mellett (10 Mbps) egy 30GB-os játék letöltése kb 8 óra ami bőven elfogadható. A szolgáltató meg tudják oldani a nagy sávszélességet, vagy p2p protokollon alapuló megoldással egészítik ki (mint pl. WoW).

Az konzolok egyértelműen média központtá alakulnak: integrált böngésző, video on demand, net nélkül pont annyi értelmük lesz mint ma egy offline PC-nek :) Minden online lesz, ezért ez követelmény igazából nem fáj...

Gyakorlatiasság szempontjából a fizikai hordozó Vs. account mellé rendelt jogosultság több szempontból vizsgálható:
    - A felhasználónak jó, hogy nem kell tartani a lemez elvesztésétől, sérülésétől, a kiadónak jó, hogy nem kell fizikai lemezt gyártani, forgalmazni
    - A felhasználónak veszély max a szolgáltatás megszűnése, de ettől a kiadó nem tart, neki akkor már mindegy lesz :)
    - A kiadónak jó, hogy nem lehet újra eladni a játékot.
    - A felhasználónak kényelmetlen megosztani a játékot másokkal (család, haver) mivel minden az accounthoz rendelt. De ez nem is cél: ha többen játszanak, többen vegyék meg.
    Magyarul a kiadóknak megéri és szerintem a felhasználók sem fognak szenvedni miatta: ez lesz.

A "szeretem látni a polcon" igény teljesen érthető, de ez az online letöltés mellé járó prémium ajándékcsomagokkal (poszter, kiskönyv, szobor...) megoldható. Akinek kell, majd fizet érte extrát.