"Konkrétan milyen DSLR-ed van? (Pontos típust írj, ha már én is megtettem)."
Most éppen egy síma 550D-t nyúzok Magic Lanternnel.
"Azt már írtad, hogy Canon-od van, de egy DSLR akkor jelent tényleg előnyt, ha megfelelő optikákat használsz, viszont azoknak az ára akár többszöröse is lehet, mint az alapgépé."
Ó ez nagy tévedés csak tudni kell, hogy mit keres az ember. Videózáshoz nem a tűéles optika kell, megfelel egy síma analóg canon fényképezőn lévő is. Tudod vaterán hány ilyet bugáztam fillérekért? Szegény ember eladja a régi analóg canon DSLR-t 5 azaz ÖT!!!! ezer forintért és ott van rajta a kurva jó optika, ami profi fotózáshoz ugyan kevés de nagyon jó videókat lő, de így vettem 50mm 1.4 Canon fixet 12e forintért, amikor az egyik legjobb optika videóra.
"Én nem vagyok profi fotós, a videózás is csak hobbi szintű nálam, de inkább videózok, mint fotózok. Tehát nekem egy kamerára kihegyezett eszköz jobban megfelelt."
Én is inkább videózok mint fotózok bár fotó is készül sok, de nekem videózásnál is alap, hogy azt tudjam kamerázni amit akarok a minőségről nem is beszélve. Ehhez meg kellenek a különböző obik. Félre ne érts, egy nyaralásra én is beteszem az alap obit, az 50-est az esti felvételekhez meg esetleg még egy telét és kész. Ezzel nagyon jól le lehet fedni mindent.
"Van viszont több ismerősöm, aki amatőr létére, mások tanácsára hallgatva vett DSLR-t, aztán látván a költségeket, meg a megitélésük szerint nem különösebben nagyobb előnyt, inkább eladták és vettek egy kompaktot. Azt viszont elismerem, hogy profi használathoz DSLR kell."
Hát ez olyan lehet mint nálunk a feleségem. Nekem az első pillanattól kézre állt a gép, ő meg alig tud vele jó képet lőni. Ez miatt van is egy Pana kompaktunk ami még jól is jön, mert egy nyaralás alatti túrán két szemszögből készülnek képek meg videók. Az meg tény, hogy a DSLR kamerázás kíván egy kis előre gondolkodást, hogy mit is szeretnék, mert ennek a kezelése a filmes kamerákhoz hasonlít, ha meg point and shootra állítja az ember (és csak arra használja) akkor meg az előnyök 90%-át eldobta, csak a sensorból eredő minőség és low light előny marad talán meg.