Agaba72#55
Egészen addig amíg nem volt rá okuk, hogy mást gondoljanak, a föld lapos mivolta igenis tudományos elméletnek számított, az más kérdés, hogy ma már csak szimpla hülyeség.
"De számos más elméletre alapozták az új megfigyelést."
Előbb voltak a megfigyelések (szerintem) aztán jöttek az új elméletek a föld gömbölyű mivoltáról, nem pedig fordítva. Másképpen megfogalmazva: amíg nem volt valami érdemi tapasztalat, hogy a föld nem lapos, addig nem is volt semmilyen elmélet a föld gömbölyűségéről.
Nem mondok ellent magamnak (legfeljebb számodra úgy tűnik), mert a példámban pont hogy NEM kutattak csak megfigyeltek valamit amivel addig nem találkoztak.
Az irányt én nem minősítettem, csak a módszert. Szerintem akik valóban felfedeztek valami jelentőset a világ megismeréséhez (pl: Newton, Einstein, Galilei stb.)azok pont hogy a legobjektívabb, leginkább előzetes elméleteket ignoráló tudósok voltak. Elméletgyáros "tudósokból" mindig is rengeteg volt. Pl. az alkímia egykoron igen komoly tudományként volt kezelve (alkímia alatt most csak az arany "csinálást" értem) igen "komoly" tudományos elméletekkel alátámasztva, holott csak a puszta vágy dolgozott. Ami érdekes, hogy az alapjaiban tévúton járó alkimisták, sok valós tudományos dolgot felfedeztek a kémiában de azok szinte mind, nem várt (hiszen aranyat akartak nem mást)tehát nem is keresett dolgok voltak amiket úgymond hajlandóak voltak objektíven megfigyelni mikor megtörténtek.