• Irasidus
    #238
    "Mint írtam, nagyon halványan sem lennék képes Keplert lebecsülni, de a csillagászat terén elért eredményeit (ha jól emlékszem) 6 detektált bolygó gravitációrára alapozta. Gondolkozz el ezen annak fényében hogy mostanság képbe került sok más objektum."

    És a többire is működik, sőt a Naprendszeren kívül is működik. Ez a helyzet.

    "Huh! A valóság nem a cáfolással indul. Kezdj onnan hogy az igazad bizonyítod. De tudom ez nem lehetséges..."

    Egyelőre te állítottad, hogy nem igaz az amit iskolában tanultam, talán bizonyítsd be. Amit én tudok az nem csak én tudom, utána lehet nézni, meg lehet tanulni. Persze ha megfizetsz megtanítom neked!

    "Szóval szerinted a sötét anyag egyenlő azzal amit látunk."

    Igen, ezért adták a sötét nevet.

    "De akkor hogy lehet hogy az eddigi kutatások szerint még mindig észlelhetetlen ez az anyag? Valami ezen felül? Tényleg kérdezem túl vagy már az általános iskolában megtanulható matek órákon? Mert úgy látszik nem. :( Innentől érdektelen a vitánk. BB."

    Mondom, nem ismered az észleléstechnika korlátait. Mondok egy példát egy szerű anyag: molekuláris hidrogén. Hagyományos módon észlelhetetlen még hatalmas több száz fényév gázköd esetén is, és akkor még a molekulákról, vagy ne adjisten kristályokról nem is beszéltünk. De most neked fél év anyagát nem fogom leírni. Ha valami konkrét kérdésed van tedd fel.