• Dzsini
    Ugyan már, azt már hadd én tudjam, hogy mire gondoltam, legalább ezt ne találd ki helyettem :) És egy olyan állásponttal hozakodok elő, ami létező, értelmes, és ugyanúgy elfogadható, mint a tiéd, vagy az enyém. Vagy nem szabad olyasmiről beszélni, amivel esetleg én magam nem értek egyet, de elfogadom, hogy létezik? Szerintem minden álláspontot, minden nézetet érdemes megismerni, mert úgy lehet csak jó, átgondolt, racionális döntést hozni, ha a lehető legtöbb információt megszerzed valamiről. Tehát a pozitív és a negatív dolgokat is, függetlenül attól, hogy azzal egyetértesz-e vagy sem. Az pedig, hogy valaki akár több álláspontot is bemutat hadd ne legyen már probléma. Ahogy már tucatszor leírtam - a véleménnyel lehet vitatkozni, az ember mögötte lényegtelen.

Amúgy: Nekem tetszik az, hogy egyértelmű, átlátható, agent-alapú lett a játék szimulációja, ez óriási lépés, viszont sejteni lehetett, és most már látszik, hogy sajnos komoly kompromisszumokkal járt (a városméret a legfájóbb áldozat, bár több hozzászólás volt már arról, hogy ez még változhat). Tetszik, hogy tekergethető az út, és a városrendszer nagyjából alkalmazkodik hozzá, a bétás screenshotokon szinte nem lehetett látni a korábbi nagyon látványos illesztési problémákat. Tetszik, hogy az áram-út-vízvezetékrendszert egyesítették, mert a legtöbb esetben úgyis együtt volt vezetve a három, az a pár kivétel pedig, amikor nem, az szerintem belefér. Tetszik, hogy komoly interakcióra van lehetőség a városok (városrészek) között. Tetszik a multiplayer lehetőség. Tetszik, hogy specializálni lehet a városokat, nem csak célirányos adóztatással, hanem megmaradt (esetleg kibővült, ez majd kiderül) az Ordinance / Incentive rész. Tetszik, hogy a grafikai design nagyon egységesnek hat, a makett-stílust nagyon látványosan hozza, szép a játék. Tetszik, hogy szinte minden apróságról részletes információt lehet szerezni, tetszik, hogy emberközeli az interakció, hogy a játék pl. a városházán keresztül üzen dolgokat. Tetszik, hogy kialakítottak egy láthatóan működőképes és hatásos buszhálózatot, a villamos a bétában még nem szerepelt, majd kiderül, hogy jó-e. Tetszik, hogy van bőven fejlődési potenciál a játékban, nem fogják elfelejteni kiadás után (a Heroes and Villains 7 euro, ez egy trend, a DLC korszakban élünk). Tetszik a régi zónázás átalakítása (bár a működése ránézésre furcsa, de lehet róla sok pozitívat olvasni).
    Emellett sok minden van, ami nem tetszik, ezekről már beszéltünk itt sokszor, említettem is régebben, és több kritikáddal egyet is értek (pl. zsákfalu, nagy hézagok a városrészek között).
    Az én véleményem egyébként pont azért nem fontos, és nem emeltem idáig ki, mert - ahogy írtam - nem játszottam a bétával, így csak képek alapján tudok valamit mondani, amit nem tartok olyan lényegesnek, mint azok hozzászólását ezekben a konkrét témákban, akik játszottak már vele néhány órát.
    Aláaknázásról pedig szó sincs, ha egy véleménnyel szemben én bemutatok egy másikat, azt nem azért írom, hogy azzal a másikat valótlanná tegyem, hanem hogy árnyaljam a képet - ahogy fent írtam: minél több szempontból látsz rá valamire, annál valószínűbb, hogy olyan döntést tudsz hozni, amit nem fogsz megbánni. Nem olcsó ez a játék.

És valószínűleg nem fogom megvenni, mert a képek alapján úgy érzem, hogy jelenleg megbánnám, sajnálnám azt a pénzt, amit ráköltenék. De mindezek mellett az említett dolgok szerintem jók, és előremutatók, és egy kiváló játék lesz ez a rész is. Ezektől az újdonságoktól nem lesz SimCity 5 (ahogy a 4 állításod szerint a 3000 volt újragrafikázva), hanem egy újragondolása a régi alapötletnek, szándékaik szerint a mai igényeknek megfelelve (nem az enyémnek, és esetleg nem a tiednek, hanem remélhetőleg sok milló boldog felhasználónak). Ilyen szándék volt a Societies mögött is, ami nem volt igazán sikeres, de az nem jelenti azt, hogy ez sem lesz az. Bízom a készítőkben annyira, hogy nem áll szándékukban szemetet kiadni, még ha a kiadó rengeteg ponton bele is szól a játék tervezésébe, kiadásába - erről Carlos tudna beszélni bőven gondolom.

(a BKV témát én ajánlottam, hogy egy idő után vigyük át oda, mert tényleg nagyon off kezdett itt lenni, elnézést is kértem érte)