• Lucy in the Sky
    "kialakúlt" "keresztűl" "kívűl" - Vörösmarty Szózata kezdődik úgy, hogy "Hazádnak rendületlenűl...", azt nem tudom, hogy a korabeli írott nyelv volt-e általában ilyen, valami szokatlan költői fordulatnak szánta, netán egyszerűen megfolyt a tinta a kéziraton, de a fenti szavak egyikét sem hosszú ú/ű-vel írják. Ellenben a valószínűt, na azt sikerült leírnod röviddel, pedig azt pont hosszúval kéne :)
    No offense, csak mostanában trend lett abból, hogy mezei kommentek archaikus hőskölteményeket idéző nyelvi elemekkel vannak teletűzdelve, talán azt gondolják a népek hogy ettől okosabbnak vagy műveltebbnek fognak látszani? Kurvára zavaró, a fejem is belefájdul, ráadásul időnként azt hiszem hogy kosz van a képernyőn, aztán hiába törölgetem... :D

Miután a cikkhez nem nagyon lehet mit hozzászólni, nem kérek elnézést az offért.

Leszámítva azt, hogy az exobolygókról általánosságban annyit tudunk hogy léteznek, ráadásul az ezeket alkotó nehezebb elemek eloszlása és a csillaguk színképe közti összefüggés még elméletileg sem tisztázott, ha létezik ilyen egyáltalán. Legalábbis eddig úgy tudtam, hogy az asztrofizika mai állása szerint a kőzetbolygók anyagának zöme nem az anyacsillagukból, hanem szupernóvákból származik, tehát a most megfigyelhető rendszerektől teljesen független eseményekben keletkezett. Ilyen erővel pedig akármi lehet azokon a bolygókon. Tényleg nem értem a szerző logikáját, valaki segítene?